Ministers zijn er als de kippen bij om te zeggen dat ze zijn geschrokken van het hoge inflatiecijfer. Een totale verrassing voor iedereen én 'bij omliggende landen is het ook hoog', onderstreept minister van Financiën Sigrid Kaag maar direct. Maar wat gaan ze er nou aan doen dan? Afwachten en toekijken natuurlijk, want het effect van de genomen maatregelen moet eerst zichtbaar worden...
Één van de meest verschrikkelijke situaties waar je als minister van Financiën (en als kabinet) last van kunt krijgen, is een hoge inflatie. Schiet dat snel omhoog en houdt dat lang aan, dan komt het hele land in de problemen. Diverse revoluties en (burger)oorlogen zijn (deels) voortgekomen uit een situatie van hoge inflatie. Plat gezegd is het dus best wel iets waar je rekening mee moet houden en waar je een plan voor moet hebben.
En natuurlijk is iedere situatie weer anders, waardoor ieder plan altijd aan acute veranderingen onderhevig is. We hebben allemaal de coronacrisis meegemaakt, daar zag je ook dat, als er een plan was geweest, het gedurende de crisis bijgestuurd zou moeten worden. Het probleem met deze economische situatie is echter dat al lang en breed duidelijk was dat er sprake zou zijn van hoge inflatie. Ruim voor de oorlog in Oekraïne. En misschien zelfs als voor de coronacrisis. Nou hebben die situaties de boel natuurlijk flink verergerd, maar ook daar zou je tot op zekere hoogte rekening mee hebben kunnen houden. Je kunt inflatie nooit helemaal precies voorspellen, dus is het niet gek dat je in ieder geval nadenkt over het 'wat als het nóg erger wordt'-scenario.
Onze ministers, en vooral de minister van Financiën Sigrid Kaag (D66), zijn echter totaal overvallen (via de NOS). Een inflatiecijfer van 17,1 procent stond niet in de spreadsheets! En de effecten van de huidige maatregelen zijn ook nog niet zichtbaar, dus wat nu?!
Minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge (of all people) lijkt op zijn terrein de meest effectieve maatregel te hebben genomen: huren loskoppelen van inflatie en koppelen aan cao-loonontwikkeling. Minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wrijft mogelijk in een vlek met het koopkrachtpakket, doordat er een mogelijke loonprijs-spiraal wordt aangewakkerd. Plat gezegd betekent dit dat er een kans bestaat dat de prijzen verder worden opgedreven, omdat mensen meer geld te besteden hebben. Al kon dat wel eens voorkomen worden door het prijsplafond voor de energierekening, omdat mensen daar alsnog flink meer geld aan kwijt zullen zijn dan een jaar geleden.
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Maar minister van Financiën Sigrid Kaag lijkt werkelijk helemaal geen idee te hebben over wat ze moet doen. Die kan rustig afwachten tot delen van het mkb kapotgaan. Bezuinigen op de overheid hoor je haar niet over. Fatsoenlijke belastingverlagingen zijn er ook niet bij. Nee, het is lekker afwachten en kijken wat de rest doet. Mocht een ander land een goed idee hebben, dan wacht ze nog op goedkeuring van de Europese Unie. Een totaal gebrek aan visie. Ze doet in deze functie een beetje denken aan voormalig minister van Volksgezondheid Bruno Bruins, die ook totaal overvallen werd door de coronacrisis, terwijl hij had verwacht dat zijn taken voornamelijk over ziekenhuisbudgetten en wat cao-overleggen zouden gaan.