utrecht 4822385 1920

Gemeente Utrecht haalt hard uit naar landelijke politiek: studenten 'klemgezet' door falend overheidsbeleid

Politiekapr 19 2023, 18:00
De gemeente Utrecht is niet te spreken over het falende overheidsbeleid rondom de energietoeslag voor studenten. Vanwege hoge energieprijzen riep het kabinet in 2022 de energietoeslag in het leven. Huishoudens met een lager inkomen kregen in totaal 1800 euro. Studenten kwamen er in eerste instantie niet voor in aanmerking, maar na rechtszaken werden ze alsnog toegevoegd aan de regeling.
Dit betekent dus dat de gemeente Utrecht ongeveer 15.000 studenten 1800 euro zou moeten betalen, in totaal zo'n 27 miljoen euro. Volgens de gemeente is dit een astronomisch bedrag waar geen enkele dekking voor is. Slechts zeshonderd studenten maken nog kans op de toeslag omdat zij eerder al in beroep zijn gegaan tegen de afwijzing van hun aanvraag.
Door het ontbreken van de juiste middelen en juridische mogelijkheden, kan de gemeente niet alle studenten helpen die recht hebben op de toeslag. "Onze pijnlijke conclusie is dat door falend rijksbeleid een groep is klemgezet, en dat wij niet de middelen of juridische mogelijkheden hebben om studenten goed te helpen. Dat voelt heel wrang," aldus de gemeente.
De gemeente heeft meerdere malen aan de bel getrokken en actief gelobbyd in de Tweede Kamer. Ondanks dat alles is het ministerie niet met een oplossing gekomen. "In deze zaak zijn geen winnaars. We rekenen dit het Rijk zwaar aan, aangezien het tot op heden weigert om met een degelijke landelijke oplossing te komen voor alle studenten," schrijft de gemeente.
Studenten die geen bezwaar hebben gemaakt of die überhaupt geen aanvraag deden, kunnen nu geen geld krijgen. De gemeente Utrecht noemt dit "pijnlijk" en begrijpt de teleurstelling bij studenten die geen aanvraag hebben ingediend omdat ze dachten dat ze niet in aanmerking kwamen.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten