de dagelijkse standaard dh 01516

Groot deel oppositie zegt vertrouwen op in Rutte na onduidelijkheid in stikstofbeleid

Politiekapr 06 2023, 12:00
Premier Rutte heeft tijdens een debat in de Tweede Kamer aangekondigd het stikstofbeleid van het kabinet te willen versnellen. Dit terwijl een groot deel van de oppositie hier juist weinig vertrouwen in heeft en zelfs aangeeft het vertrouwen in de premier op te zeggen. Na de persconferentie van afgelopen vrijdag was er veel onduidelijkheid ontstaan over het stikstofbeleid van het kabinet. Het CDA vroeg om een pauze en wilde opnieuw over een deel van het regeerakkoord onderhandelen, terwijl Rutte juist sprak van versnelling.
Tijdens het debat in de Tweede Kamer herhaalde Rutte dat het kabinet het stikstofbeleid wil versnellen. Zo wordt er gewerkt aan een 'piekbelastersregeling' voor bedrijven die veel stikstof uitstoten bij natuurgebieden en een uitkoopregeling voor boeren die vrijwillig willen stoppen. Ook wordt er gewerkt aan een landbouwakkoord. De premier lijkt vastbesloten om zijn plannen door te zetten, ondanks de kritiek vanuit de oppositie.
Een groot deel van de oppositie heeft weinig vertrouwen in Rutte en zijn beleid. Zo gaf een deel van de oppositie aan het vertrouwen in de premier op te zeggen. Er werd zelfs een motie van wantrouwen ingediend. Toch overleefde Rutte deze motie, wat voor hem niets nieuws lijkt te zijn. Het lijkt erop dat hij voor altijd premier blijft, en zelfs streeft naar het record van langs zittende regeringsleider ooit.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
De onduidelijkheid rondom het stikstofbeleid blijft bestaan, en het is nog onduidelijk hoe het kabinet de plannen verder gaat uitwerken. Na het volk heeft nu ook de oppositie het vertrouwen in kabinet Rutte IV verloren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten