henknijboerpvda 800x450

Henk Nijboer werpt zich op als kandidaat-fractieleider voor zinkend schip PvdA

Politiekapr 19 2022, 17:10
Nu Lilianne Ploumen het leiderschap op heeft gegeven is de eens zo machtige PvdA nu stuurloos geworden en moet er een nieuwe fractieleider komen. Kamerlid en woordvoerder financiën Henk Nijboer werpt zich op als kandidaat voor het fractieleiderschap.
Vrijdag moet worden beslist wie Lilianne Ploumen op zal volgen als fractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer. Daarna, richting de nieuwe Kamerverkiezingen, zal pas besloten gaan worden wie de nieuwe partijleider wordt.
Het lijkt er sterk op dat de PvdA zich opmaakt voor een nieuw fiasco, dus zet de popcorn maar vast klaar. Ze kunnen namelijk helemaal geen geschikte kandidaten vinden binnen die partij.
Volgens bronnen van De Telegraaf bemoeien PvdA'ers van buiten de fractie zich teveel met de zoektocht naar een nieuwe fractieleider. En wat tot nu toe afvalt of genoemd wordt, voorspelt niet veel goeds.
Voormalig Kamervoorzitter Khadija Arib, die waarschijnlijk best geschikt zou zijn, wil niet. Voormalig Europarlementariër Kati Piri, die schijnbaar door Frans Timmermans en de Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman wordt aangespoord om de taak op zich te nemen, wil ook niet.
PvdA-Kamerlid Attje Kuiken twijfelt nog en tot nu toe is Henk Nijboer dus de enige die de hand op heeft gestoken. Met beide zal de PvdA de oorlog niet winnen, zelfs niet als ze enigszins zouden groeien in hun rol als 'interim-fractieleider'. De enige die de boel wellicht uit het slop zou kunnen trekken is waarschijnlijk de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, die eigenlijk prima zit waar 'ie nu zit.
De PvdA staat dus één groot drama te wachten. De keuze die de leden straks hebben voor een nieuwe partijleider, als mensen toch nog over de streep worden getrokken, komt waarschijnlijk neer op:
  1. Henk Nijboer: Een kleur-, geur- en smaakloze sociaaldemocraat zonder visie of verhaal;
  2. Attje Kuiken: Een soort Nilüfer Gündogan (Volt) van de PvdA, waarmee het er ook niet gezelliger op wordt;
  3. Kati Piri of een soortgelijke marionet van Frans Timmermans: Dan wordt de PvdA een soort GroenLinks-kloon met een klimaatapocalypsverhaal waar zelfs GroenLinks niets van moet hebben.
  4. Ahmed Aboutaleb: Zou het prima kunnen, maar zit waarschijnlijk beter op zijn plek als burgemeester van Rotterdam.
Hele dikke kans dat het dus helemaal in de soep gaat lopen. En dat kan ook haast niet anders, want de PvdA heeft totaal geen verhaal meer en alles wat ze proberen doen andere partijen op links eigenlijk toch veel beter.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten