shutterstock 1680915613

"Hoe kan dit in Nederland?" - Stervende ouderen zitten uren in hun eigen poep

Politiekjan 10 2023, 9:30
Het is te vreselijk voor woorden, maar betrokkenen zeggen dat heel veel stervende ouderen tijdenlang in hun eigen ontlasting zitten omdat er gewoon niet goed voor ze gezorgd wordt. Er is een tekort aan allerlei hulpmiddelen, en als die middelen er wel zijn is het bureaucratisch zo'n rompslomp dat het alsnog tijden duurt voordat ze de middelen in kwestie daadwerkelijk krijgen.
VVD-krant De Telegraaf heeft hier een hartbrekend artikel over gepubliceerd. Het is echt afgrijselijk om te lezen. Zo is er een vrouw, Linda, die nog maar een paar weken te leven heeft. Natuurlijk wil ze die het liefst besteden omringd door haar geliefden. Maar dat kan niet. Het is namelijk een bende. Ze ligt "regelmatig in haar eigen ontlasting in bed" vanwege de "administratieve rompslomp bij de leveranciers van medische hulpmiddelen."
"Dieptriest in een land als Nederland," zegt Linda terecht.
"Het verhaal van Linda staat niet op zichzelf. Ook andere palliatieve patiënten lopen hiertegen aan. Veel mensen in hun laatste levensfase verliezen ongewild urine en ontlasting," stelt De Telegraaf vervolgens. " Tot voor kort konden verpleegkundigen zelf nog de vereiste materialen bestellen bij de apotheek en dat een dag later meteen ophalen. In 2021 besloten zorgverzekeraars de spullen voortaan in te kopen bij medische speciaalzaken."
De reden? Zo kunnen de kosten omlaag. Dat dit betekent dat het allemaal ook veel langzamer gaat vinden de politiek en de verzekeraars best prima. Want het zijn toch maar mensen die binnenkort overlijden. Hoe lang kunnen die klagen? Een paar weken, misschien? Daarna gaan ze na het hiernamaals en hebben politici en verzekeraars geen last meer van ze.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden
Laten we het maar eens hardop zeggen: het is de nadrukkelijke bedoeling van de bovenonsgestelden dat mensen niet lang oud zijn en vooral ook niet lang oud wíllen zijn. Ouderen kosten meer geld dan ze opleveren. Sterker nog, ze leveren helemaal niets meer op. En dus is het 'goedkoper' als ze allemaal snel de pijp uitgaan.
Hoe je dat het beste voor elkaar kunt krijgen? Door hun leven zo ondraaglijk te maken dat ze niet meer willen.
Daar lijkt het héle ouderen- en zorgbeleid op gericht te zijn: het leven onmogelijk on zelfs ondragelijk te maken voor bejaarden. Voor de mensen die Nederland hebben opgebouwd, die decennialang belasting hebben betaald.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten