shutterstock 2280642857

Hoogleraar Integriteit pleit voor aftreden VVD-misdrager minister Wiersma

Politiekmei 23 2023, 10:00
Rob van Eijbergen, Hoogleraar Integriteit, heeft zich in een interview met NPO Radio 1 uitgesproken over het gedrag van Minister Wiersma. De conclusie van Van Eijbergen is scherp: de minister moet wat hem betreft opstappen. Het gebrek aan oprechte verontschuldigingen en de langdurige patronen van ongepast gedrag maken het voor Wiersma volgens Van Eijbergen onmogelijk om effectief te functioneren.
Volgens Van Eijbergen is het laatste incident met Wiersma niet een geïsoleerd geval, maar het nieuwste hoofdstuk in een reeks van ongepast gedrag. "Dit loopt al jarenlang, dit is niet de eerste keer dat hij hiermee geconfronteerd wordt. En dat blijft maar doorgaan," zei Van Eijbergen tijdens het interview.
Van Eijbergen onderstreepte zijn punt door te stellen dat Wiersma "zich met grote regelmaat misdraagt tegen mensen onder hem in de hierarchie". Deze opmerking suggereert een cultuur van intimidatie en onverantwoordelijkheid, een cultuur die volgens de hoogleraar integriteit onaanvaardbaar is voor een publieke dienaar.
Een belangrijk punt dat Van Eijbergen naar voren bracht, was het opvallende stilzwijgen van Wiersma's partij, de VVD. Ondanks het herhaalde ongepaste gedrag van Wiersma, heeft de partij hierop geen duidelijke reactie gegeven. "Die partij blijft doodstil... terwijl ze allemaal wisten dat Wiersma zich met grote regelmaat misdraagt", aldus Van Eijbergen.
Volgens de hoogleraar toont dit gebrek aan actie een dieper probleem aan binnen de partijcultuur van de VVD. Het suggereert dat Wiersma's gedrag niet als problematisch wordt gezien, of zelfs wordt getolereerd binnen de partij.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons het partijkartel en het mediakartel te slopen.
De oproep tot aftreden van Van Eijbergen heeft een nieuwe dynamiek gebracht in de toch al verhitte discussie rondom Minister Wiersma. Zijn woorden roepen niet alleen de minister ter verantwoording, maar ook de VVD. Het blijft te bezien of deze oproep tot concrete acties zal leiden, en hoe Wiersma en de VVD zullen reageren op deze groeiende kritiek.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten