shutterstock 1252481464

Hoogleraar TU Delft kraakt beloofde gouden bergen van politici: "Loze beloftes op het gebied van woningmarkt"

Politieknov 19 2023, 18:00
In de schijnwerpers van verkiezingsretoriek beloven politici vaak gouden bergen, maar hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer (TU Delft) werpt een kritische blik op deze beloftes en trekt harde conclusies. Uit zijn analyse blijkt dat politieke partijen zich schuldig maken aan loze beloftes op het gebied van de woningmarkt, zonder de broodnodige financiële injecties en realistische uitvoeringsplannen.
Boelhouwer kraakt het gebrek aan concrete maatregelen en miljardeninvesteringen in verkiezingsprogramma's, waardoor zijn pessimisme over de woningmarkt groeit. Ondanks fraaie termen als "regie" op de volkshuisvesting, ontbreekt volgens hem de daadwerkelijke doorzettingsmacht die nodig is.
Verschillende partijen, waaronder de VVD, het CDA, GroenLinks-PvdA en NSC, zetten in op meer "regie," maar Boelhouwer vraagt zich terecht af wat deze term in de praktijk betekent. Hij benadrukt de noodzaak van 3 tot 5 miljard euro per jaar aan overheidsgeld, een bedrag dat verre van gehaald wordt in de doorrekeningen van het Centraal Planbureau.
Terwijl D66 en GroenLinks-PvdA slechts 400 miljoen euro extra toezeggen en het CDA en de ChristenUnie zich beperken tot 200 miljoen euro extra, blijven de bedragen ver verwijderd van Boelhouwers inschattingen. Zelfs de SGP, met een extra 200 miljoen euro voor infrastructuur in woonwijken, blijft aanzienlijk achter.
Boelhouwer reikt praktische oplossingen aan die zowel door linkse als rechtse partijen worden voorgesteld. Hij benoemt de belemmeringen voor beleggers en ontwikkelaars, zoals de verhoogde overdrachtsbelasting en nieuwe regels voor middenhuur, en pleit voor flexibiliteit in bouwvoorschriften. Het loslaten van strikte eisen en het bevorderen van diversiteit in bouwtypes kunnen een impuls geven aan de vastgelopen woningmarkt.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen de globalistische elites.
Terwijl Boelhouwer mogelijkheden ziet aan beide kanten van het politieke spectrum, blijft zijn kernboodschap dat een gecoördineerde aanpak cruciaal is. Politieke beloftes lijken niet meer dan retorische uitspattingen te zijn, zonder de daadkrachtige actie die nodig is om het woningtekort in Nederland aan te pakken. Het is hoog tijd voor concrete stappen in plaats van holle woorden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten