whatsapp image 2023 09 14 at 182102

Peiling Maurice de Hond! FVD bijna op 6e zetel, PVV stijgt tot 26... JA21 diep in de problemen, BVNL nét op 1 zetel

Politieknov 18 2023, 16:30
Maurice de Hond is vandaag met een nieuwe peiling gekomen; de laatste peiling van zijn hand voor de Tweede Kamerverkiezingen van woensdag. En ja, hij heeft wat goed nieuws. FVD tikt namelijk tegen een zesde zetel aan. Dat zou betekenen dat Baudet, Van Meijeren, Van Houwelingen, Jansen, Dekker én mogelijk dus ook Lidewij de Vos de Kamer in kunnen komen. En er is meer positief nieuws: de PVV is volgens De Hond net zo groot als de VVD; een groei die gelukkig geheel niet ten koste van FVD gaat. Wie daar wel onder lijden? BBB én NSC. Yés!
Voor FVD gaat het erom spannen. De partij, die nu met vijf man in de Tweede Kamer zit, wil natuurlijk dat de top 5 nu weer in het parlement komt. Thierry Baudet, Gideon van Meijeren, Pepijn van Houwelingen, Freek Jansen en ook Ralf Dekker. Die laatste zit er nu niet in (die plek is van Simone Kerseboom), maar hij heeft wel een tijdje in de Kamer mogen zitten. Dat deed hij ontzettend goed. Ik verwacht woensdag dan ook dat hij een flink aantal voorkeursstemmen gaat binnenhalen.
Maar daar is het hele verhaal niet mee verteld. Want de nummer zes op de lijst is Lidewij de Vos. Lidewij is momenteel fractiemedewerker van FVD in de Tweede Kamer. Ze doet dus heel veel werk op de achtergrond en is al een tijdlang van levensbelang voor haar partij. Hoewel FVD nog steeds officieel op 5 zetels staat bij De Hond tikt de club echt tegen die zesde zetel aan. Als het een heel klein beetje meezit - als een paar mensen die nu zeggen niet te gaan stemmen dat toch maar wél doen omdat ze begrijpen dat ze niet in flauwekul-trucjes van het kartel moeten trappen - komt zij óók in het parlement.
Voor FVD zou dat een heel behoorlijke prestatie zijn, zeker als je beseft dat de partij alweer wekenlang genegeerd wordt door de mainstream media. De NPO heeft Thierry Baudet wat aandacht gegeven in de campagne omdat de publieke omroep daar wettelijk toe verplicht is. Maar ze hebben hem steeds zo vroeg mogelijk ingeboekt in de hoop dat áls zijn optredens succesvol waren, dat het effect daarvan op 22 november dan alweer was weggeëbt.

PVV op 1 met VVD

Voor Geert Wilders en de zijnen is de peiling óók goed nieuws. De PVV is volgens De Hond nu virtueel namelijk gedeeld de grootste partij van het land. Volgens Maurice komt de PVV woensdag uit op 26 zetels. Dat zouden er evenveel zijn als de VVD onder leiding van Dilan Yesilgöz.
Het maakt het waarschijnlijker dat VVD en PVV samen gaat regeren. Ze zouden dan uitkomen op 52 zetels. De kans is groot dat ze NSC er dan bij halen, waardoor ze op 75 zetels uitkomen. Dan is er dus nog één partij nodig. BBB of het CDA, zullen favorieten zijn.

Over rechts

Natuurlijk is het ook mogelijk om dan écht over rechts te gaan, dus met FVD, SGP, etc. Daarvoor is het van het grootst mogelijke belang dat met name FVD zo groot mogelijk wordt. We moeten altijd de VVD dwingen om over rechts te gaan, met de PVV, maar nu moeten we de PVV dwingen om ook om over rechts te gaan en niet mee te buigen met de VVD, naar links. Want Wilders wil héél graag meeregeren, dat blijkt uit alles. Prima. Maar dan wel over rechts. Dus met FVD. En niet over links.
Overigens heeft Omtzigt natuurlijk gezegd dat hij niet in een coalitie wil met de PVV. De vraag is dan of hij de VVD over links kan laten gaan... of dat Geert Wilders én Thierry Baudet de VVD kunnen dwingen om voor rechts te kiezen. Dat laatste gebeurt alleen als er op rechts zetels te halen vallen. Met andere woorden, als FVD zo groot mogelijk wordt, als de PVV echt meestrijdt met de VVD, en als de grootte van NSC beperkt wordt. Want, laten we eerlijk zijn, als puntje bij paaltje komt is Omtzigt gewoon een CDA'er. Een linkse CDA'er. Met dat soort volk valt toch bar weinig te bereiken.

JA21 en BVNL

Ondertussen hebben BVNL en JA21 het toch wel erg lastig. BVNL houdt met hangen en wurgen één zetel vast momenteel. Voor die partij is dat natuurlijk een tegenvaller... zeker omdat BVNL weinig momentum weet te creëren.
En JA21? Die partij is écht aan het instorten. BVNL is stabiel te noemen. JA21, daarentegen, valt helemaal weg. De kans is nu groot dat JA21 zelfs helemaal niet terug komt in de Tweede Kamer. Een stem op JA21 is dus gewoon een weggegooide stem. Annabel Nanninga? Joost Eerdmans? Ze komen er allebei waarschijnlijk niet in. Welke zot gaat daar nou een weggegooide stem op uitbrengen?
Natuurlijk gaan steeds meer kiezers die sympathiseren met zo'n club dat ook inzien... en dat is geweldig nieuws voor FVD en de PVV. Die stemmen zullen immers naar die twee partijen gaan. PVV blijft dan hard de strijd aan met de VVD... en FVD gaat dan echt naar 6 en mogelijk zelfs naar 7 zetels. Yes!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten