20220125 tweede kamer rob jetten d66 4

Peiling EenVandaag: VVD de grootste, PVV op 18, D66 op 7... FVD en DENK net zo groot als CDA

Politiekokt 17 2023, 16:20
Het is heel triest voor het mediakartel, maar uit wéér een nieuwe peiling blijkt dat D66 écht op de afgrond afstormt. Volgens EenVandaag zou de partij van linkse gekken als Sigrid Kaag, Jan Paternotte, Rob Jetten en Tjeerd de Groot namelijk genoegen moeten nemen met 7 zetels als de Tweede Kamerverkiezingen 2023 vandaag waren.
Volgens de nieuwste peiling is de VVD nog steeds/weer virtueel de grootste partij van ons land. Als dat op 22 november uiteindelijk echt zo blijkt te zijn moeten Nederlanders zich natuurlijk helemaal kapotschamen, maar hé, het goede nieuws is dat EenVandaag een echte kartelprogramma is... dat de grootte van dit soort partijen bijna altijd enigszins overdrijft.
Hoe dan ook, de VVD wordt hoegenaamd op de hielen gezeten door NSC, de partij van Pieter Omtzigt. Omtzigt en de zijnen staan virtueel op 27 zetels. Het is dus een echte horse race tussen die twee partijen - volgens EenVandaag tenminste. Dat is hartstikke leuk voor de media, want laat een spannende strijd tussen twéé partijen nou precies zijn wat de media historisch altijd gewild hebben. Het zorgt namelijk voor hoge lees-, kijk- en bezoekerscijfers.

Timmermans en Wilders

Op de virtueel derde plek staat volgens EenVandaag VerenigdLinks, oftewel GroenLinks-PvdA. Dat is ronduit hilarisch. Want EenVandaag zal de PvdA normaal gesproken eerder opbouwen dan afbreken. Als deze combinatie daar zo laag staat is dat écht een immens probleem voor die twee partijen. En natuurlijk reden voor vreugde onder normale, weldenkende Nederlanders.
Dan gaan we verder. Op plek vier volgt de PVV met 18 virtuele zetels. Dit zijn er net zoveel als bij de vorige peiling. Bij déze peiling geldt dus dat alle 'leuke bewegingen naar de VVD toe' van Wilders hem niets hebben opgeleverd.

BBB 

Op enige afstand van de PVV volgt BBB met 12 zetels. De vorige keer waren dat er 13. Dat valt dus tegen voor Mona Keijzer, Nicki Pouw-Verweij en Caroline van der Plas. Het enige goede nieuws voor ze is dat het verlies na de aankondiging van NSC min of meer hetzelfde blijft. Het wordt misschien eens een zeteltje meer of minder, maar ze stevenen momenteel wel echt af op 10-13 zetels.

D66 stort in elkaar

En dan? Tja. Dan wordt het echt interessant. De Partij voor de Dieren staat op 7 zetels... wat er precies net zoveel zijn als D66. Ja, dat lees je goed. D66 verliest wéér meer. Van de 24 in 2021 blijven er nu nog maar 7 over. Dat is werkelijk een enorme klap voor die partij... Het opstappen van Kaag heeft daar iets bij geholpen. Nederlanders zijn gewoon klaar met de héle partij - niet alleen met het arrogante blonde creatuur.

FVD: een zetel groei

Als we dan nog verder kijken dan zien we dat de SP op 6 staat, en FVD op 4. Bij de vorige verkiezingen zei EenVandaag dat ook ongeveer. Toen kwam FVD echter uit op 8, dus twee keer zoveel. Als EenVandaag FVD op 4 of 5 zetels laat uitkomen voor FVD is dat voor die partij een goed teken; het is een teken dat er groei inzit.
FVD is daarmee virtueel net zo groot als DENK (dat er een zetel bijpakt) én het CDA. Jawel! De christendemocraten verliezen met Henri Bontenbal nóg meer. 4 zetels voor de voormalige machtspartij. Dat nieuwe partijen als DENK, FVD en Volt (3) daar ongeveer op staat, prima. Dat kan. Maar het CDA?

De kleintjes

SGP en Volt staan op 3 zetels. JA21 stond dat ook, maar daar blijven er nu nog maar 2 van over. De club van Joost Eerdmans en Annabel Nanninga is dus nog maar de helft van FVD. Dit terwijl zij drie jaar geleden beweerden dat ze het wel even zouden doen; dat ze FVD en Thierry Baudet zouden laten zien hoe je een grote 'alternatieve rechtse partij' opbouwt.
Tenslotte is er een zetel voor BIJ1... maar niet voor 50Plus. BVNL wordt niet eens genoemd door EenVandaag, wat inhoudt dat die club niet eens uitzicht heeft op een zetel - niet volgens EenVandaag tenminste.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten