Hugo de Jonge kan niks: nieuwbouw keldert met nog eens 27%

Hugo de Jonge kan niks: nieuwbouw keldert met nog eens 27%

De grootste faal minister van dit kabinet is minister Hugo de Jonge. Niks komt van de grond bij deze woonminister. Het enige waar De Jonge goed in is om samen met zijn maatje van der Burg gemeenten met dwang en drang te verplichten asielzoekers te laten opvangen. Voor de rest kan Hugo de Jonge echt niks.

Hugo de Jonge begon zijn ministerschap voortvarend met de bouwambitie van 100.000 woningen per jaar. Alleen er komt niks van terecht. Het Centraal Bureau voor de Statistiek is met cijfers gekomen waaruit blijkt dat het aantal afgegeven bouwvergunningen nu voor het tweede kwartaal achtereen is gedaald naar 15.000. Dit is 27% lager dan het jaar ervoor. Dit is niet hoopgevend voor jongeren die graag het ouderlijk huis willen verlaten. De woningnood blijft zo onverminderd hoog.

Dit verrast topman Alfred Vos van VolkerWessels niet, de tweede bouwer van Nederland. „De bouwplannen worden onder meer gesmoord door regels van minister De Jonge, die precies verkeerd uitwerken. Beleggers en pensioenfondsen lopen weg van projecten in Nederland, die wel nodig zijn om grote aantallen woningen te realiseren. Dit zie je mede terug in het dalend aantal vergunningen. Wij zien enkele honderden miljoenen aan orders voor de komende jaren wegvallen, omdat woningbouw nog verder terug zal vallen.” BBB en JA21 hebben samen een 10-puntenplan ingediend om bijvoorbeeld tijdelijk spoedwoningbouw aan te wijzen als dwingende reden van openbaar belang om af te wijken van de stikstofregelgeving. Hierdoor kan er door minder regelgeving sneller gebouwd worden.

Bouwend Nederland maakt zich in de Telegraaf ernstige zorgen. „De daling komt voort uit de stikstofproblematiek, het gebrek aan capaciteit bij gemeenten om vergunningen te beoordelen en onduidelijkheid waar gebouwd kan worden. Het kabinet haalt zo de eigen doelen niet ten aanzien van woningbouw, mobiliteit en energietransitie,'' zegt een woordvoerder van Bouwend Nederland.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

De Jonge wil 900.000 woningen bouwen tot 2030. Als de trend doorzet, zullen er dit jaar slechts 52.000 woningen gebouwd worden, in plaats van de nodige 100.000. Typisch Hugo de Jonge alles wat hij aanraakt mislukt of raakt kwijt (5,1 miljard euro geld van VWS). De woningbouwopgave voor 2030 lijkt nu al een onmogelijke missie.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties