kuiken nijboer arib

Huichelaar Attje Kuiken (PvdA) liegt en bedriegt: 'Vertrek Khadija Arib is pijnlijk'

Politiekokt 09 2022, 13:01
De fractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer, Attje Kuiken, zegt dat het voor haar partij echt heel pijnlijk is dat Khadija Arib haar vertrek heeft aangekondigd nadat ze op misselijke wijze behandeld is door het presidium. Dat klinkt hartstikke leuk, maar er is één klein probleem: partijgenoot Henk Nijboer maakte deel uit van het presidium dat unaniem besloot Arib te 'onderzoeken.' En niemand gelooft dat hij deze beslissing niet overlegd heeft met Kuiken.
Tijdens een PvdA-ledenraad in Apeldoorn zei Kuiken dat zij en haar fractie en "pijnlijke week" gehad hebben. Dat woord, "pijnlijk," gebruikte ze ook in de context van Aribs gevoelens. Die voelt zich totaal niet gesteund door haar eigen partij. "Pijnlijk," zegt Kuiken ook daarover (blijkbaar hebben ze robots daar maar één woord voor gegeven).
En ja, zei Kuiken nu, achteraf had ze het toch wat meer moeten opnemen voor Arib. "Hoe je wendt of keert, er is nu alleen maar schade," zegt ze. "Schade voor medewerkers, schade voor Khadija, schade voor ons allemaal. Ook voor de democratie, omdat iedereen denkt: wat maken ze er een enorme bende en puinhoop van. Dat vind ik pijnlijk en verdrietig."
Zo verdrietig, ja. Je wordt er bijna emotioneel van. Hartstikke sneu, allemaal. Hoe dat kon gebeuren.
Oh, wacht even, Kuiken had dit helemaal in eigen hand! Ze nam het niet op voor Arib omdat ze achter de schermen het onderzoek gewoon steunde. Haar rechterhand Nijboer doet dat publiekelijk nog steeds. Als Nijboer dat hardop zegt weet je honderd procent dat Kuiken hem achter gesloten deuren die hoek induwde. 
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Kuiken wilde af van Arib omdat het partijkartel - met specifieker de coalitie - dat wilde. Zij en Jesse Klaver van GroenLinks gedogen de coalitie feitelijk gewoon. Op termijn willen ze daar ongetwijfeld iets voor terug. Sterker nog, ze krijgen er al iets voor terug. We geven D66 immers steeds de schuld van het gestoorde klimaat- en stikstofbeleid van het kabinet, maar VVD en CDA accepteren dat alleen maar omdat ze ook steun nodig hebben van PvdA en GroenLinks. En die partijen delen het standpunt van D66. D66, GroenLinks én de PvdA dwingen sámen dat geschifte beleid af.
Natuurlijk wil het kabinet daar af en toe wel iets voor terug. In dit geval was dat de politieke sluipmoord op Arib. Kuiken had dat er maar wat graag voor over, ook al omdat zij zich als politiek leider van de PvdA altijd zorgen maakte over Arib, die echt een onafhankelijke denker is én haar eigen machtspositie heeft in de partij.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten