kuiken nijboer arib

Hypocriete dolkstoter Attje Kuiken (PvdA) pretendeert heel verdrietig te zijn over vertrek Khadija Arib: "Ontzettend naar!"

Politiekokt 02 2022, 9:11
Als je wilt weten hoe groot het theater is in Den Haag hoef je alleen maar even de reactie(s) te lezen van PvdA-leider Attje Kuiken op het vertrek van Khadija Arib. Haar partijgenoot. Want mevrouw Kuiken liet Arib totaal slopen door D66. Maar nu ze haar vertrek heeft aangekondigd doet Kuiken opeens net alsof ze het heel vreselijk vindt voor Arib en alsof ze altijd achter haar stond. Schandalig, eigenlijk.
In haar afscheidsbrief legt Khadija Arib uit dat ze zich niet beschermd voelt door haar eigen partij. Een stel andere partijen en individuele Kamerleden hebben in een brief aan het presidium opheldering geëist over de manier waarop Arib publiekelijk gesloopt is, maar de handtekening van haar eigen fractie van de PvdA ontbrak daaronder. Volgens Arib is dat één van de redenen dat ze besloten heeft op te stappen. Ze voelt zich gewoon niet gesteund door haar eigen partij. Triest.
Maar nadat die brief publiek werd pretendeerde PvdA-leider Attje Kuiken opeens heel geraakt te zijn door alles. Oh ja, schrijft ze in een reactie op het aftreden van Arib, het doet haar allemaal heel veel verdriet.
"Ik ben totaal overvallen door dit besluit van Khadija," liegt Kuiken (want iedereen wist dat dit eraan zat te komen). "Het doet mij persoonlijk en de PvdA-fractie als geheel veel pijn." Dat is natuurlijk leugenachtig. Het doet haar helemaal geen pijn. Khadija was één van de weinige PvdA'ers die het Kuiken lastig kon maken omdat ze een grote eigen achterban heeft, én omdat ze kritisch was op het kabinet - een kabinet dat Kuiken juist wil gedogen in ruil voor leuke deals.
"Wij hebben de brief aan de Kamervoorzitter niet mee ondertekend," liegt ze vervolgens, "omdat wij het sterker en zuiverder vonden als andere fracties dit aan de orde zouden stellen." Ook dat is natuurlijk onzin. Het is volkomen normaal als de PvdA zo'n brief wél ondertekent. De echte reden dat dit niet gebeurd is, is dat PvdA'er Henk Nijboer deel uitmaakt van het presidium. Nijboer is de rechterhand van Kuiken, haar politieke boyfriend. Die gaat ze niet offeren voor Arib - of voor wie dan ook.
Daarop stelt Kuiken dat ze heeft aangegeven aan de briefopstellers en "aan Khadija" dat de fractie de brief wel steunt. Maar niet publiekelijk. Alsof ze daar iets aan had. Lachwekkend.
Tenslotte schrijft Kuiken dat ze wil dat onderzocht wordt wie dit verhaal gelekt heeft, en dat diegene verantwoordelijk wordt gehouden voor de aangerichte schade.
Natuurlijk trapt helemaal niemand in deze goedkope zwetstweet. Daarom kwam Kuiken met een tweede tweet, waarin ze quasi-emotioneel pretendeert te zijn.
"Wat een ontzettend naar allemaal," mekkert Kuiken in dat tweetje. "Ik ga je missen. Je humor, je scherpe blik en wijsheid. Je geschiedenis wie maakt wie je bent. Ik ben je zeer dankbaar voor alles wat je voor ons en mij hebt betekend. Ik ben je daarom zeer dankbaar, maar nu vooral zeer bedroefd."

Wat een ontzettend naar allemaal. Ik ga je missen @khadijaArib. Je humor, je scherpe blik en wijsheid. Je geschiedenis wie maakt wie je bent. Ik ben je zeer dankbaar voor alles wat je voor ons en mij hebt betekend. Ik ben je daarom zeer dankbaar, maar nu vooral zeer bedroefd🌹❤️

Image
1.3K
Reply
Even voor de duidelijkheid: Arib is door de PvdA-top natuurlijk gewoon keihard geofferd. Nijboer wist af van het onderzoek en had er zelfs mee ingestemd (de beslissing van het presidium om haar in strijd met alle wet- en regelgeving te onderzoeken was unaniem). Nijboer heeft dat ongetwijfeld allemaal besproken en overlegd met Kuiken, die dat ook prima vond.
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Waarom? Nou, omdat Arib kritisch is over het kabinet en in de fractie ongetwijfeld een tegenkracht vormde op de macht van Kuiken. Op deze manier kon zij afkomen van een concurrent en lastige stem, terwijl het kabinet heel blij werd omdat ze niet bang hoefden te zijn dat Arib het onderzoek naar het coronabeleid goed zou uitvoeren en daadwerkelijk zou exposen wat er allemaal gebeurd is. Tel daar nog eens bij dat Vera Bergkamp (D66) hard onder vuur is komen te liggen en ze bij haar partij vrezen dat ze weleens gewipt kon worden waarna Arib en comeback kon maken en zie hier: de reden(en) waarom Arib zo hard geofferd werd.
Ja, al die politici in Den Haag van het partijkartel zijn doodeng. Ze gaan figuurlijk - en zelfs letterlijk, trouwens - over lijken om hun machtspolitieke doelen te bereiken. En vergis je niet: als ze zo omgaan met hun eigen mensen, hun eigen fractieleden, wat denk je dan dat ze bereid ze te doen met jou en mij als wij in de weg staan?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten