640px Eric van der burg

Huidige opvanglocaties voor Oekraïners over twee weken vol, vluchtelingenstroom wordt onbeheersbaar

Politiekapr 29 2022, 18:53
Staatssecretaris Eric van der Burg trekt wéér aan de bel want het dreigt wéér mis te gaan met de noodopvang van Oekraïners. De 40.000 noodopvangplekken voor de vluchtelingen zijn met de huidige instroom over twee weken bezet.
De Nederlandse noodopvang barst zo'n beetje uit zijn voegen. Op dit moment verblijven er ongeveer 30.000 Oekraïners in de noodopvang en zijn er nog 10.000 plekken beschikbaar. Maar door de instroom van gemiddeld 4.500 nieuwe Oekraïense vluchtelingen zijn die resterende plekken over grofweg twee weken al bezet.
Gemeenten worden door de staatssecretaris dan ook dringend verzocht om nog alsnog voor 23 mei de gevraagde 50.000 plekken te realiseren (dus nog 10.000 erbij) en om voor 23 juni nóg eens 25.000 opvanglocaties te creëren, meldt NU.nl. Maar als de vluchtelingenstroom op hetzelfde niveau blijft dan biedt dat dus hooguit acht weken voor men weer tegen hetzelfde probleem aanloopt.
Van der Burg zegt wel dat hij op deze manier probeert te voorkomen dat de gevolgen van de vluchtelingenstroom onbeheersbaar worden, maar hiermee koopt hij alleen maar wat meer tijd. Als de oorlog voort blijft duren of de Russen binnenkort een nieuw (grootschalig) offensief starten, dan reken maar dat die vluchtelingenstroom niet ophoudt. En wat dan?
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Een deel van de vluchtelingen zal moeten uitwijken naar andere landen, maar ons kabinet lijkt nog niet echt te accepteren dat er überhaupt een limiet zit aan wat Nederland op kan vangen. Wir schaffen das gewoon en daarna schaffen wir das ein bisschen mehr, desnoods met een noodwetje waarmee gebouwen kunnen worden gevorderd.
Ons kabinet voert weer compleet ad hoc-beleid en laat zich compleet sturen door wat er op de korte termijn gebeurt. Nou valt ze dat niet helemaal kwalijk te nemen in het geval van Oekraïne, maar ze doen natuurlijk gewoon hetzelfde met de rest van de vluchtelingen en asielzoekers. Daar hebben ze niets van geleerd en ze passen eigenlijk precies hetzelfde beleid toe op deze situatie.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten