Huurbevriezing Mona Keijzer: Race tegen de klok verergert wooncrisis

Politiek16 mei , 20:00
Het is weer typisch Den Haag: een plan dat klinkt als een warme deken voor de sociale huurder, maar in werkelijkheid de woningmarkt verder in de knoop legt. Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (BBB) waarschuwt dat “alles moet meezitten” om de huurbevriezing voor sociale huurders bij woningcorporaties op tijd rond te krijgen. Voor 30 juni moet het wetsvoorstel door de Tweede Kamer, de Eerste Kamer én langs de Raad van State voor advies. Een race tegen de klok, want de NAVO-top snoept ook nog een week vergadertijd af. “Het is ongelooflijk krap,” zegt Keijzer, en ze heeft gelijk. Maar laten we eerlijk zijn: deze huurbevriezing is een pleister op een open wond.
De coalitie (PVV, VVD, NSC en BBB) wil de huren van 2,3 miljoen sociale woningen in 2025 en 2026 bevriezen. Klinkt prachtig, toch? Wie wil nou niet dat huurders wat extra ademruimte krijgen? Maar zoals altijd zit de duivel in de details. Woningcorporaties schreeuwen moord en brand: ze verliezen miljarden aan inkomsten, waardoor ze 180.000 minder nieuwe woningen kunnen bouwen of 1,6 miljoen huizen minder kunnen isoleren. Dat is geen kleinigheid. Minder nieuwbouw betekent langere wachtlijsten, en minder isolatie betekent hogere energierekeningen voor diezelfde huurders die je zogenaamd helpt. Aedes, de koepel van woningcorporaties, dreigt zelfs met een kort geding als Keijzer dit plan doorzet.
En dan hebben we het nog niet eens over de particuliere verhuurders. Ongeveer een half miljoen sociale huurwoningen vallen onder private eigenaren, en die zitten nog in het ongewisse of zij ook mee moeten doen aan deze bevriezing. Keijzer houdt de boot af en belooft “binnenkort” duidelijkheid, maar dat is een schrale troost voor verhuurders die nu al met onzekerheid kampen. Logistiek en financieel is het een nachtmerrie om dit voor elkaar te krijgen, en de kans is groot dat deze groep buiten de boot valt. Resultaat? Een ongelijke behandeling van huurders die in exact dezelfde soort woningen zitten. Leg dat maar eens uit.
Laten we het beestje bij de naam noemen: deze huurbevriezing is pure symptoombestrijding. Het lijkt mooi, maar het lost niets op. Sterker nog, het maakt de wooncrisis erger. Door de inkomsten van corporaties en verhuurders te kortwieken, ontmoedig je investeringen en jaag je particuliere verhuurders weg uit de markt. Minder woningen, hogere huren in de vrije sector, en een overheid die vervolgens weer met subsidies moet strooien om de boel te redden. Klinkt dat als een plan? Nee, dat klinkt als Haagse kortzichtigheid.
De mainstream media zwijgen of doen mee met deze heksenjacht. Wij niet. Help ons in deze strijd voor persvrijheid: doneer via BackMe of direct naar NL95RABO0159098327 t.n.v. Liberty Media. Samen vechten we tegen censuur en dictaat!
De oplossing? Minder regeltjes, meer bouwen! Stop met het pesten van verhuurders met bureaucratie en belastingdruk. Geef woningcorporaties de ruimte om te investeren in nieuwbouw en verduurzaming, zonder dat ze afhankelijk zijn van huurverhogingen. En als je dan toch iets wilt doen voor de portemonnee van huurders, kijk dan naar gerichte inkomenssteun in plaats van dit soort botte ingrepen. De wooncrisis los je niet op met goede bedoelingen, maar met keiharde stenen. Bouwen, bouwen, bouwen – dát is wat Nederland nodig heeft.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten