"Ik ben Raisa Blommestijn, geen QR-code"

"Ik ben Raisa Blommestijn, geen QR-code"

Raisa Blommestijn bij De Stelling. Bron: NPO.

Het QR-systeem is eigenlijk een soort van dehumanisering. Dat stelt jurist Raisa Blommestijn op Twitter. En daar wil ze niet aan meedoen. "Ik ben Raisa, geen QR-code," schrijft ze. Zo is het maar net.

Eigenlijk is het natuurlijk te ziek voor woorden: in de hele wereld wordt de mensheid teruggebracht tot een QR-code. Als we ergens naartoe willen worden we niet gevraagd naar onze naam of naar onze geschiedenis. Nee. Je moet en "code" laten zien. En dat is het dan.

Raisa Blommestijn: dehumanisering

Jurist Raisa Blommestijn vindt daar wat van. "Het QR-systeem kan worden gezien als een vorm van dehumanisering," schrijft zij op Twitter over de Apartheidspas. "In plaats van iemand te zien als mens, met inherente waardigheid en onvervreemdbare rechten, wordt iemand gereduceerd tot QR-code."

"Tot een (digitale) status," gaat ze verder, "tot een vinkje in de app."

Maar daar heeft ze geen zin in. Want wij zijn mensen. Volwaardige mensen. Met een hart, een ziel. Met gedachten, een lichaam; met De Rede. Wij zijn geen halve computerprogramma's.

"Ik ben Raisa," schrijft ze dan ook, "geen QR-code."

Ze wordt hierin gesteund door Thierry Baudet. "Spot on!" schrijft de FVD-leider op Twitter. "Ik ben Thierry, geen QR-code."

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Inderdaad. En ik ben Michael, óók geen QR-code.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer