Screenshot 2020 07 14 at 111201

"Ik ben Raisa Blommestijn, geen QR-code"

Politieknov 08 2021, 11:52
Het QR-systeem is eigenlijk een soort van dehumanisering. Dat stelt jurist Raisa Blommestijn op Twitter. En daar wil ze niet aan meedoen. "Ik ben Raisa, geen QR-code," schrijft ze. Zo is het maar net.
Eigenlijk is het natuurlijk te ziek voor woorden: in de hele wereld wordt de mensheid teruggebracht tot een QR-code. Als we ergens naartoe willen worden we niet gevraagd naar onze naam of naar onze geschiedenis. Nee. Je moet en "code" laten zien. En dat is het dan.

Raisa Blommestijn: dehumanisering

Jurist Raisa Blommestijn vindt daar wat van. "Het QR-systeem kan worden gezien als een vorm van dehumanisering," schrijft zij op Twitter over de Apartheidspas. "In plaats van iemand te zien als mens, met inherente waardigheid en onvervreemdbare rechten, wordt iemand gereduceerd tot QR-code."
"Tot een (digitale) status," gaat ze verder, "tot een vinkje in de app."
Maar daar heeft ze geen zin in. Want wij zijn mensen. Volwaardige mensen. Met een hart, een ziel. Met gedachten, een lichaam; met De Rede. Wij zijn geen halve computerprogramma's.
"Ik ben Raisa," schrijft ze dan ook, "geen QR-code."
https://twitter.com/rblommestijn/status/1457619094124044288
Ze wordt hierin gesteund door Thierry Baudet. "Spot on!" schrijft de FVD-leider op Twitter. "Ik ben Thierry, geen QR-code."
https://twitter.com/thierrybaudet/status/1457655246931513349
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Inderdaad. En ik ben Michael, óók geen QR-code.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten