thierry baudet dh 00112 websize

Interview Thierry Baudet: “Jammer, dat hoe wij naar Poetin kijken zo dom zwart-wit wordt geframed”

Politiekfeb 23 2023, 10:00
Forum voor Democratie wordt door De Telegraaf beschuldigd een pro-Poetin partij te zijn. De partijleider, Thierry Baudet, is geciteerd met de opmerking "fantastisch dat Rusland terugvecht tegen de globalisten". Deze uitspraak heeft de aandacht getrokken van Oekraïne's minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba, die zich zorgen maakt over vermeende banden van Baudet met het Kremlin. Verder beschuldigt hij de Forumleider van smerige trucjes, het verspreiden van leugens en desinformatie. Dit alles was voor DDS een aanleiding om Baudet te interviewen.
Thierry fijn dat je uitgebreid wil reageren op het interview van de Telegraaf met de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken. Hoe gaat het met je en met de verkiezingscampagne?
Het gaat heel goed. We zitten in een lekkere flow. Mijn boek (De Gideonsbende red.) staat weer op 1. We zijn weer de grootste ledenpartij van Nederland. De cijfers zijn bekend. We zijn lekker met de campagne bezig. We gaan langs alle deuren. Ook onze parallelle samenleving komt langzaam van de grond met onze Forum app. Dus het gaat gewoon goed.
Hoe wordt FVD op straat bejegend? Worden jullie uitgescholden, bijvoorbeeld voor Poetin-fans?
Heel enthousiast. Ontzettend enthousiast. We worden vriendelijk aangesproken. Veel jongeren zien onze TikTok-video's. Oudere mensen kijken naar Forum Inside of naar de langere kamerbijdrages van onze Kamerleden. Natuurlijk heeft niet iedereen in Nederland door hoe het in elkaar zit, maar heel veel mensen wel. Ik heb ontzettend veel positieve feedback gehad. Ontzettend veel. Overwegend zijn de reacties erg positief.
Wat vind je ervan dat de Telegraaf FVD een pro-Poetin partij noemt? Word je niet gek van dit vooroordeel?
Ja, ik vind het heel jammer dat het zo dom zwart-wit wordt geframed. Maar ik ben er wel aan gewend. Dit gebeurt al zeven jaar. Het is vroeger ontstaan tijdens het Oekraïne referendum. Dus dit is al heel lang bezig en ik weet al heel lang hoe het spel gespeeld wordt als het ware. Maar het blijft natuurlijk frustrerend, want ons verhaal is genuanceerd, het is onderbouwd en het is historisch onderlegd.
Heb je achteraf geen spijt van deze uitspraken ’fantastisch dat Rusland terugvecht tegen de globalisten’ en ‘Poetin vind ik een held’?
Nou, waar ik elke keer weer tegen aanloop, is dat de media en politiek het bewust verkeerd uit zijn verband trekt. En ja, je kan daar natuurlijk je hele leven op aanpassen en afstemmen, maar ik heb daar geen zin in. Dus ik heb daar geen spijt van, want ik vind het belangrijk om een debat in alle openheid te voeren. Maar ik had natuurlijk ook misschien iets genuanceerder woorden kunnen gebruiken, dan was het misschien wat minder hard gevallen.
Maar wat ik wilde zeggen, dat is wel serieus. Waar ik bang voor ben, is niet de vergelijking met de Tweede Wereldoorlog, die steeds gemaakt wordt, maar de vergelijking met de Eerste Wereldoorlog. Want ook toen gingen al die Europese volkeren blij en opgewerkt en enthousiast naar de oorlog en die hadden gewoon geen idee wat hen daar te wachten stond. Niemand kon er meer uit, uit die oorlog, en het heeft toen gewoon Europa vernietigd.
Als ik die oorlogstemming zie, waar ze nu allemaal in verkeren, dan vind ik dat gewoon doodeng. Het is gewoon echt een leven van zovelen willen opofferen, zo stupide. En wat ik wilde Poetin heeft ook een punt, Poetin heeft ook een perspectief. Laten we ons daar ook eens in verdiepen en dit serieus nemen. Ik heb me geërgerd hoe de speech van Poetin gisteren door de media en andere politici is belicht. Het is echt alleen maar oorlogspropaganda waar je in zit. Dit gaat totaal mis op een gegeven moment.
Het frame dat er nu is, dat Poetin gewoon gek is, klopt niet. Dat Poetin op een dag wakker geworden is, ruzie had met zijn minnares en dacht ik ga nu “landje pik” doen dat is onzin. Poetin heeft een visie, Poetin heeft al sinds 2007 aangekondigd dat hij een oorlog zou beginnen mocht de NAVO nog verder oprukken naar het oosten. Ieder ander land zou dat ook doen; de Verenigde Staten zou dat ook doen als Rusland een raketbasis in Mexico zou plaatsen. Wat denk je dat er zou gebeuren als Rusland dat zou doen? Dan is het gewoon einde oefening voor Mexico, dan is het gewoon klaar, einde verhaal.
Wat vind jij van deze beschuldigingen aan je adres door de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken?
Nou ja, dan ben ik benieuwd om te horen wat voor leugens en trucjes en desinformatie hij dan bedoelt, hè? Je ziet dus, daar wordt dan dus nooit op doorgevraagd door een journalist. Dat is zo merkwaardig. Je mag gewoon iets roepen; en dat is dan zo. Dan neemt iedereen het over. Ik heb al zeven jaar dezelfde positie ten aanzien van Oekraïne en Rusland en die is hetzelfde als nu. Ik ben niets veranderd. Ik ben volstrekt consistent. Ik ben transparant erover. Ik leg verantwoording af met ideeën in mijn boeken, in interviews, speeches, enzovoort. Wat wil je nog meer?
Wat vind jij van deze uitspraak van de Oekraïense minister van Buitenlandse zaken. ’Deze oorlog is op de Krim begonnen en zal daar eindigen’
Deze oorlog is voor mij niet op de Krim begonnen. Deze oorlog is begonnen in 1999, toen de NAVO Servië aanviel en toen definitief duidelijk maakte geen defensief bondgenootschap te zijn, maar een offensief bondgenootschap. Dat is doorgegaan tot nu. Met steeds oorlogszuchtigere taal, met steeds meer agressie richting Rusland. Ik hoop dat het zo snel mogelijk tot vrede kan leiden, dat we een deal maken. En de Krim is Russisch, was Russisch en is altijd Russisch geweest. Daar ligt ook de Russische marinevloot. Dat gaat Rusland nooit afstaan, dat is ondenkbaar. De grote vraag is, willen wij vrede of willen wij oorlog? En ik wil vrede, maar de rest wil gewoon oorlog.
Wat vindt jij van het gedram van Oekraïne dat zij na de tanks nu ook onze F16’s willen hebben als wapen tegen de Russen?
Nou, ik ben tegen het zenden van wapens, ik wil deze oorlog niet verlengen. Ik denk dat we om de tafel moeten en ik denk dat Rusland drie dingen wil. Rusland wil de neutraliteit van Oekraïne en Rusland wil waarschijnlijk de Donbas als landsverbinding naar de Krim hebben. En garanties dat Oekraïne neutraal blijft. Er moet een vredesdeal komen. Daarom moeten we proberen de verhoudingen te normaliseren. We moeten het land weer opbouwen. We moeten samen de grote uitdagingen van de 21ste eeuw aangaan.
Ik vind het zo irrationeel allemaal. Oorlog kent alleen maar verliezers. Deze mensen (de voorstanders van de wapenleveranties aan de Oekraïners red.) leven in een fantasie, deze mensen leven in een oorlogsfantasie. Ze leven in een Hollywoodfilm, ze hebben de film al gezien. Ze zijn de commander in chief van een of andere James Bond film. Ze hebben geen idee waar ze me bezig zijn. Er zijn nu 150.000 of meer, 160.000 Oekraïners gestorven en iets van 16-17.000 Russen. Dus de verhouding is 1 op 10. Dit is voor Rusland een existentieel gevecht. Rusland gaat nooit opgeven; nooit. Dus waar zijn wij mee bezig? Gaan we vechten totdat de laatste Oekraïner sterft? Wat denken die mensen?
Waar houdt dit op? Willen ze dadelijk ook Nederlandse militairen, die voor hen gaan vechten in Oekraïne? Hoe kijk jij hiernaar?
Dat is wel wat de strekking was van mijn speech van gisteren. Ze willen misschien de dienstplicht herinvoeren. Ik ken best wat mensen die kinderen hebben in de dienstplichtige leeftijd. Het spijt me zeer, maar die gaan over mijn dead body naar Oekraïne gestuurd worden. Daar ga ik echt alles aan doen om dat tegen te houden. Het is daar gewoon een gehaktmolen. En wat hebben wij eraan? Energieprijs wordt duurder, vluchtelingenstroom neemt toe, enorme onveiligheid en onzekerheid op het continent.
Nederland is ook gewoon een target geworden. Tanks komen binnen in Rotterdam. Nou, hartstikke leuk. Als Poetin zegt, we gaan de aanvoerlijnen bombarderen, dan heeft hij het oorlogsrecht nog aan zijn zijde ook. Het is gewoon, in elk opzicht gestoord!
Ben jij er ook niet bang voor dat deze oorlog in 2025 nog steeds gaande is als er nieuwe Tweede Kamerverkiezingen komen?
Ja, ik ben bang dat dit zolang kan duren. Er zijn eigenlijk drie opties. Optie 1 is dat het escaleert tot een totale vernietiging en dan is het volgend jaar met ons allemaal afgelopen. Optie 2 is dat dit een heel langslepend verschrikkelijk conflict wordt waar nog honderdduizenden levens voor geofferd worden. En optie 3 is dat we weer tot ons verstand komen met z'n allen. Dat we om de tafel gaan en dat we zeggen; “Oké, laten we gewoon een deal maken’’. We weten dat Poetin dat wil. Dat is overduidelijk. Rusland wil gewoon een deal. Rusland wilde überhaupt deze oorlog niet. Rusland is Oekraïne binnengevallen omdat het land geen andere optie had om zijn essentiële veiligheidsbelangen te beschermen.
Zelensky heeft er geen enkel belang bij deze oorlog. Zo wordt gewoon een heel land in puin geschoten. Er gaan honderdduizenden mensen dood, de economie stort in elkaar, vluchtelingenstroom, families zijn uiteengereten. Het is afschuwelijk gewoon, afschuwelijk. Er is geen ander woord voor. Dus die hebben er ook geen belang bij. Europa heeft geen belang bij deze oorlog, want we kunnen onze energie niet meer betalen. Onze samenlevingen raken totaal in de knoop op allerlei redenen.
Dus er is helemaal niemand, alleen Amerika, het militaire complex, de grote kracht op de achtergrond, die er belang bij heeft; want verdeel en heers. Wij niet, Europa niet, Rusland niet en Oekraïne niet. Dus dat is wat er moet gebeuren; we moeten zo snel mogelijk aan de onderhandelingstafel.
Het is zo hypocriet allemaal. Ze verschuilen zich dan achter een soort van geformaliseerd internationaal recht, maar je hebt ook nog internationale betrekkingen. Dit is gewoon heel erg dom om te doen. Als er een vrachtwagen met 100 km per uur over een kruising rijdt en je komt van links, kan je wel gaan zeggen ik heb voorrang, maar dan ga je toch even stoppen. Laten we in godsnaam hopen, bidden dat Europa bij zinnen komt dat de Oekraïners bij zinnen komen en dat we met de Russen om de tafel gaan om een einde te maken aan deze waanzin!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten