Kabinet houdt Groningse gasputten op de waakvlam voor noodgevallen

Kabinet houdt Groningse gasputten op de waakvlam voor noodgevallen

De elf Groningse gasputten die nog open zijn, blijven op de zogeheten waakvlam. Het kabinet durft het momenteel niet aan om de Groningse gasvelden helemaal te sluiten, al houden ze wel vast aan dat doel voor de lange termijn.

Groningers zullen de komende jaren nog in flinke onzekerheid moeten leven. Er zit nog voor zo'n 1.000 miljard euro aan gas in die velden en dit kabinet gaat het geld hard nodig hebben. Staatssecretaris Vijlbrief van Mijnbouw blijft steevast zeggen dat het doel nog altijd is om de gasvelden te sluiten. Maar voor noodgevallen zal de gaskraan toch weer open moeten kunnen (via de NOS).

Dit kabinet kan de effecten van de inflatie en de oorlog in Oekraïne maar moeilijk overzien. Als de gasprijs toch weer gaat stijgen, bijvoorbeeld omdat de winter strenger wordt dan geanticipeerd, dan kan het de schatkist ontzettend veel geld opleveren als die gaskraan weer open wordt gedraaid. Maar zelfs als Nederland relatief goed uit deze gascrisis komt, dan zijn er nog tal van andere crises waar dit kabinet geld tegenaan moet gooien. En eerlijk is eerlijk, het kabinet kan de belastingen niet oneindig ver omhoog blijven schroeven. Ergens zit daar natuurlijk een breekpunt. Dan is het toch wel fijn als je die figuurlijke goudmijn in Groningen toch weer in bedrijf kunt laten gaan.

De beslissing om die gasvelden op de 'waakvlam' te zetten is voor de Groningers dan waarschijnlijk ook niets meer dan stilte voor de storm. Het risico dat het kabinet toch ineens een flinke klap geld nodig heeft, om wat voor reden dan ook, is nu eenmaal zeer aanwezig. En reken maar dat het kabinet in dat geval zonder moeite de Groningers 'opoffert' om de rest van Nederland enigszins tevreden te houden.

(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Als het kabinet niet zelf met een plan komt dan is het wellicht verstandig voor de Groningers om aan te dringen op een ruime compensatie, voor het geval die gasputten toch weer in gebruik zullen worden genomen. Of het zin heeft is een tweede, maar een fatsoenlijke poging doen om dat risico alvast af te dekken is nooit verkeerd.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties