HansVijlbrief2020

Staatssecretaris Vijlbrief (Mijnbouw): 'Sluit gasveld om sterfte door aardbevingsstress te voorkomen'

Politiekjun 10 2022, 15:00
Rijksuniversiteit Groningen maakte vandaag bekend dat er jaarlijks mogelijk zestien mensen in het aardbevingsgebied overlijden aan de gevolgen van aardbevingsstress. Eerder ging men nog uit van vijf jaarlijkse sterfgevallen. Staatssecretaris Vijlbrief voor Mijnbouw grijpt het gegeven aan om volledig te stoppen met de gaswinning in Groningen.
De reactie van Vijlbrief op de onderzoeksresultaten is op z'n zachtst gezegd opmerkelijk te noemen (via de NOS). Want ja, natuurlijk is het erg dat er mogelijk mensen overlijden aan de (indirecte) gevolgen van de gaswinning in Groningen. En natuurlijk is het erg dat dit meer dan drie keer zo hoog is als eerder werd gedacht.
Het probleem is alleen dat het hier gaat om stressklachten. Stress vanwege ervaren aardbevingen. Stress vanwege mogelijke toekomstige aardbevingen. En stress vanwege de onzekerheid die heel die gaswinning verder met zich meebrengt, want als lokale inwoner staat je hele hebben en houden op het spel.
Maar wat zegt die Vijlbrief nou? "Ja, ik denk dat die discussie stressverhogend is. Daarom gebruik ik iedere gelegenheid dat ik op tv of radio ben om te zeggen: nee, we gaan zo snel mogelijk stoppen met de gaswinning. Dus mensen hoeven zich wat mij betreft geen zorgen te maken. Tenzij we in een ultieme noodsituatie terechtkomen: dan is Groningen het laatste redmiddel. Een van de redenen waarom ik dit steeds zo benadruk, is dat ik weet dat dat bij mensen tot stress en klachten leidt."
Mooi man! 'Nee we gaan echt stoppen want we snappen dat het kut voor je is en je er misschien aan doodgaat, maar als het echt niet anders kan dan heb je alsnog dikke pech.' Dat is nou niet bepaald een reactie die de stress bij die mensen zal verlagen.
Het werkt eerder averechts, want die mensen zijn ook niet achterlijk. Die zien ook dat de alternatieve gasbronnen knetterduur zijn. Zij weten ook dat er voor nog zo'n 1.000 miljard euro aan gas bij hen onder de grond zit. En zij zijn qua energievoorziening net zo onzeker over de toekomst als de rest van de Nederlandse bevolking.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Met andere woorden: zij voelen ook wel aan dat er een reële kans is dat het kabinet gaat besluiten om dat gasveld weer volledig in gebruik te nemen. En dat is allemaal nog tot daar aan toe áls die mensen fatsoenlijk gecompenseerd en/of geëvacueerd kunnen worden, mocht de situatie écht zo nijpend zijn. Maar ja, zij hebben tot nu toe nog niet echt positieve ervaringen gehad met de overheid en compensatieregelingen. De stress bij die Groningers zal de komende maanden dus echt niet verdwijnen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten