4458143557 64e7cdd3a2 c

Wederom meer aardbevingen in Groningen dan verwacht: 'Gaskraan kan echt niet verder open'

Binnenlandjun 03 2022, 18:00
Volgens het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) is het aantal aardbevingen in Groningen als gevolg van gaswinning hoger dan verwacht. "Hoe het kan weten we niet precies, maar het is verontrustend dat het nu al waarschijnlijk de derde keer op rij is dat we hoger uitkomen, en misschien zelfs ook boven het maximum van de bandbreedte zitten", zegt inspecteur-generaal Theodor Kockelkoren van de toezichthouder.
Nederland staat voor een groot dilemma. Het is vanwege de hoge gasprijzen en de oorlog in Oekraïne logisch dat mensen denken dat het kabinet de gaswinning in Groningen maar weer snel moet hervatten. 'Compenseer die Groningers en voorzie de rest van Nederland in goedkoop gas', is de gedachte vaak.
Maar zelfs nu de gaswinning sterk is gereduceerd blijft Groningen maar beven, en niet zo'n beetje ook. Het SodM heeft een verwachting van het aantal jaarlijkse aardbevingen met een bandbreedte (een onzekerheidsmarge). Dit wordt zeer waarschijnlijk het derde jaar op rij dat het aantal aardbevingen veel hoger dan de verwachtingen gaat zijn. Groningen zit keer op keer tegen de bovenkant van die bandbreedte aan. Zet men de gaskraan nu weer open, dan wordt het daar alleen maar erger, meldt de NOS.
Dat betekent dat wanneer men zou besluiten om de gaskraan weer open te zetten, het kabinet er niet makkelijk mee wegkomt om 'gewoon' die Groningers te compenseren. Huizen die dan zouden worden gerepareerd schudden een half jaar later praktisch alweer uit elkaar. Mocht het kabinet zo'n plan toch perse willen doorzetten, dan zouden ze haast moeten overwegen om die mensen te evacueren. Of er moet flink geïnvesteerd worden in het aardbevingsbestendig maken van die huizen. Geen goedkope optie, áls het überhaupt al een optie is!
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Het kabinet heeft dan eigenlijk alleen nog de opties voor gasvelden in de Noord- en Waddenzee, of we zitten vast aan dure LNG. In de praktijk betekent dit dat burgers eerst hebben moeten bloeden voor de EU-sancties tegen Rusland, om vervolgens de prijs te moeten betalen voor het helemaal onafhankelijk zijn van Russisch gas.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten