4458143557 64e7cdd3a2 c

Doelbewust meer gas uit Groningen gepompt na zwaarste aardbeving, want 'goed voor staatskas'

Politieksep 09 2022, 18:12
Er is in 2013, na de zwaarste aardbeving in Groningen, doelbewust meer gas verkocht dan voor de leveringszekerheid nodig was. Dat bevestigden oud-ministers Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) en Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) onder ede tijdens de verhoren bij de parlementaire enquêtecommissie.
Het toenmalige kabinet riskeerde mensenlevens en de schade die de Groningers mogelijk konden ondervinden maakte ze vrij weinig uit. Het gedrag van de ministers is ook weer precies wat je van ze verwacht.
Oud-minister Henk Kamp kreeg diverse adviezen van meerdere overheidsinstanties om vooral niet nóg meer gas uit Groningen te halen, vlak na de zwaarste aardbeving die ze in die regio hadden gehad. Maar ja, er waren 'megabezuinigingen' en dat gat in het budget moest op één of andere manier toch gevuld worden. PvdA-politicus Jeroen Dijsselbloem werd door Kamp om advies gevraagd en die vond dat de andere adviezen maar genegeerd moesten worden. Flink pompen en dat gas verkopen, want anders kreeg het kabinet de begroting niet rond.
Uit de verhoren bleek ook dat Kamp de Tweede Kamer verkeerd had geïnformeerd. Het kabinet zou extra gas hebben willen pompen vanwege een aankomende koude winter. In werkelijkheid werd het gas dus gewoon verkocht aan omliggende landen. Kamp heeft daar nu gelukkig 'een rotgevoel' over. En och, de gasproductie kon wel degelijk flink naar beneden worden bijgesteld, maar die informatie zou handelaar Gasterra niet aan Kamp hebben medegedeeld, meldt De Telegraaf. Dat Gasterra hier zelf baat bij had liet geen alarmbellen rinkelen.
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Uit de verklaringen van beide oud-ministers blijkt maar weer eens dat zulke politici alles zullen doen om hun eigen hachje te redden en praktisch alles klakkeloos aannemen van bedrijven, die hele andere belangen hebben. Zodra de schade is geleden en de politici veilig een ander baantje hebben kunnen bemachtigen, zeggen ze een keer sorry en dat was het dan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten