Screen Shot 2022 02 16 at 215500

Kabinet sloopt ingrepen uit coronawet, maar mogelijkheid tot herinvoering coronatoegangsbewijs blijft

Politiekapr 08 2022, 18:54
Na 1 juni kunnen scholen, kinderopvang en contactberoepen niet zomaar ineens worden beperkt of gesloten, mocht er toch weer een nieuwe variant van het coronavirus ons komen teisteren. Het kabinet haalt deze en aantal andere bepalingen uit de coronawet (Tijdelijke wet maatregelen covid-19). Máár... er blijven ook een flink aantal bepalingen wél gewoon in het pakket zitten.
Het klinkt op het eerste gezicht allemaal heel leuk dat het kabinet een aantal bepalingen uit die tijdelijke (lol) coronawet schrapt, maar eigenlijk valt het vies tegen. Want naast voorgenoemde bepalingen zullen ook de maximale groepsgrootte en de beperkingen voor hotels en vakantieparken over een tijdje worden geschrapt.
Wat overblijft is echter niet mals! De anderhalve meter afstand kan zo weer worden ingevoerd, meldt De Telegraaf. Het coronatoegangsbewijs kan zo weer in het leven worden geroepen. Evenementen, horeca, publieke plaatsen etc. kunnen zomaar weer worden gesloten. Men kan dus zomaar van het ene op het andere moment nog steeds een forse lockdown afkondigen, als men dat wil.
Ook betekent het niet dat de geschrapte maatregelen voorgoed zijn verdwenen. Als men wil kunnen ze via de Tweede Kamer weer worden toegevoegd aan de 'gereedschapskist' of een permanente wet. Met een beetje geluk is het allemaal niet meer nodig en gaat het hier puur om een administratieve handeling van het kabinet, maar zoveel geluk hebben we niet met dit kabinet.
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Overigens is het behoorlijk vreemd dat zomaar wat schijnbaar willekeurige en 'lichte' maatregelen worden geschrapt. Als men echt bang is voor een eventuele nieuwe uitbraak, dan heeft het kabinet het zichzelf nu onmogelijk gemaakt om snel in te kunnen grijpen. Het hardste wat ze nu kunnen doen is een lockdown afkondigen, maar de kappers en scholen wel openlaten. Als je een uitbraak echt wilt voorkomen, beperken of in wilt dammen, dan begin je toch juist bij de grootst mogelijke brandhaarden? Dit is gewoon voorsorteren op nóg een fiasco.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten