Kabinet wacht nog even met gemeenten dwingen asielzoekers op te vangen

Kabinet wacht nog even met gemeenten dwingen asielzoekers op te vangen

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) wil vooralsnog niet over gaan tot het dwingen van gemeenten om asielzoekers op te vangen. Hij wil eerst goed uitzoeken hoe de opvang van Oekraïense vluchtelingen het best georganiseerd kan worden en of de wet moet worden aangepast.

Gemeenten kunnen zich maar beter schrap gaan zetten, want het kabinet lijkt er wel degelijk voor te gaan kiezen om asielzoekers gewoon via een verplichte aanwijzing bij gemeenten te parkeren. Staatssecretaris Van der Burg staat al bekend als een pro-immigratie toen hij nog VVD-wethouder in Amsterdam was. Hij zei er ook niets voor te voelen om via een wet gemeenten te verplichten opvanglocaties te regelen, toen niet veel later het kabinet ineens een noodwet afstofte en in werking liet treden.

Van der Burg lijkt wel te beseffen hoe gevoelig die wet ligt, vooral na de stunt van zijn voorganger Ankie Broekers-Knol (óók VVD), maar als puntje bij paaltje komt volgt hij gewoon wat overlord Rutte hem opdraagt. Met zoveel woorden zegt hij dat ook zelf, blijkt uit dit artikel van De Telegraaf: “Van der Burg benadrukt dat opvang van asielzoekers nu niet verplicht is, maar erkent wel te puzzelen op juridische instrumenten.”

De staatssecretaris wil eigenlijk gewoon zeker weten dat áls hij van die noodwet gebruikmaakt, dat het juridisch dan wel allemaal klopt en dat gemeenten het Rijk niet met allerlei rechtszaken kunnen gaan bestoken. Er is namelijk nood aan de man. Het COA komt 10.000 opvangplekken tekort en ook de Oekraïners blijven binnenstromen. Dan kan iedereen wel aanvoelen dat Van der Burg het niet heel lang netjes meer blijft vragen. Of misschien heeft Hugo de Jonge hem wel gevraagd om nog héél even te wachten met het gebruiken van die noodwet, omdat het natuurlijk moeilijk te verkopen is dat statushouders en asielzoekers net nieuw gebouwde woningen krijgen. Dan blijft er voor het draagvlak van zijn beleid óók niets over natuurlijk.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties