20220222 Fleur Agema 139

Kijk! D66 uit de macht: PVV'er Agema sleept meerderheid na meerderheid binnen terwijl D66 fulmineert

Politiekdec 07 2023, 13:00
Nu de nieuwe Tweede Kamer is aangetreden heeft Fleur Agema de tijd van haar leven. Gisteren stond ze op om allerlei soorten debatten aan te vragen. En wat gebeurde er? Ze kreeg steun, steun, steun, en nog eens steun. D66 stond machteloos toe te kijken. Mooi hoor.
Jarenlang kon de PVV niets voor elkaar krijgen in de Tweede Kamer. Elke keer dat een PVV'er opstond en iets voorstelde werd er tegengestemd door het partijkartel, en dat betekende: einde oefening. Oké, ja, op sommige punten kregen ze hun zin. Maar over het algemeen was het een nutteloze exercitie.
Dat is nu blijkbaar toch even anders. Toen Fleur Agema (en haar PVV-collega's) bij het spreekgestoelte ging staan bleek namelijk dat ze meerderheid na meerderheid na meerderheid binnenhaalde. Opmerkelijk om dat te zien, zeker ook omdat die meerderheden steeds weer werden binnengehaald terwijl de belangrijkste kartelpartijen, en dan met name de vier partijen die ons land zes jaar lang aan het domineren zijn (VVD, CDA, D66, ChristenUnie), er voortdurend tegenstemden.
Maar hé! Hun steun was helemaal niet nodig. Er zijn genoeg andere partijen van links tot rechts die wél serieus in gesprek willen gaan met de PVV - en debatten (en andersoortige moties) willen steunen als ze komen van Agema en co.
Iedereen moet echt even naar dit filmpje kijken. Het is namelijk hilarisch om te zien hoe de kabinetspartijen "geen steun" antwoorden... en dat de impact daarvan nihil is. Dit komt onder meer doordat NSC verzoeken van de PVV serieus overweegt en er ook voorstelt als ze er iets in zien. En dan zijn er natuurlijk nog partijen als FVD, SP, BBB, etc. Die clubs hebben in hun eentje niet heel veel zetels, maar bij elkaar opgeteld hebben ze wel degelijk impact.
Gaat dit op termijn echt een heel groot verschil maken? Alleen als het kartel straks niet alsnog samen met elkaar gaat regeren, over links en dus zonder de PVV. Maar goed, voorlopig kunnen we hier toch van genieten. Want wat ís het mooi om te zien dat partijen die jarenlang eigenlijk gewoon genegeerd zijn opeens met voorstellen komen die er wél doorheen komen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten