portraitfactorynl de dagelijkse standaard 121 wilders

Omtzigt en Wilders overleggen met elkaar: "We zijn er nog niet"

Politiekdec 07 2023, 12:00
Er zijn ontwikkelingen gaande in Den Haag. Nadat hij betrapt werd met een notitie waar duidelijk in stond dat hij niet in een coalitie wil stappen met de PVV en BBB is Pieter Omtzigt het gesprek toch maar aangegaan met Geert Wilders. Na afloop van dat gesprek hebben beide heren laten weten dat "de lucht een stuk opgeklaard" Is. Vandaag praten ze verder. Zijn er dan toch mogelijkheden?
Na het gesprek zei Wilders gisteravond dat hij veel "pijnpunten" had aangehoord van Omtzigt. "De lucht is volgens mij redelijk geklaard, maar we zijn er nog niet, morgen praten we verder." Dat is dus vandaag, om 13:00 uur.
"We zijn er nog niet," ging Wilders verder. "Maar dit was een positief gesprek. Ik zeg verder niks over de inhoud, of wat de pijnpunten waren." Natuurlijk weten we op dat laatste heus het één en ander. Omtzigt heeft publiekelijk immers al uitspraken gedaan over Koranverboden, moskeeverboden, en zo verder. Wilders zal daar iets mee moeten doen, publiekelijk, als hij wil dat NSC met hem gaat regeren.
Omtzigt zelf had na het gesprek ook het één en ander te zeggen. "De lucht is een stuk opgeklaard," herhaalde hij de woorden van Wilders wat erop duidt dat de twee voor ze naar buiten kwamen hier afspraken over hebben gemaakt.
"Er moesten een aantal dingen worden uitgesproken," ging Omtzigt verder. "Er is reden een vervolggesprek te houden. De lucht moest op een aantal punten geklaard worden, dus het was goed om dat te bespreken."
"We hebben open[lijk] dingen tegen elkaar kunnen uitspreken," concludeerde Omtzigt daarop. "En om dat vertrouwelijk te kunnen doen. Dat is goed in deze fase." Dat is dan ook meteen waarom zowel Omtzigt als Wilders niet publiekelijk zeggen wat er inhoudelijk precies besproken is.
De vraag is nu natuurlijk: hoe gaat dit verder? Praat Omtzigt open en eerlijk met Wilders? Of is het de bedoeling van het partijkartel - waar Omtzigt overduidelijk deel van uitmaakt - om de gesprekken te rekken en ervoor te zorgen dat ze straks kunnen weigeren op basis van een "fout" van Wilders?
Helaas is de vraag stellen 'm beantwoorden, me dunkt. Iedereen hoopt dat deze gesprekken tot een goed nieuw kabinet leiden. Maar de kans dat dit daadwerkelijk zo zal zijn is klein.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten