Screen Shot 2022 11 29 at 115728

LOL! Tweede Fopkamer woest: 'Als de minister nu naar Qatar gaat hoeft ze niet terug te komen!' En ze vertrekt

Politiekā€¢nov 29 2022, 10:00
In de Tweede Kamer is er gisteravond woedend gereageerd op het besluit van minister van sport Conny Helder om gewoon weg te lopen uit een commissiedebat... zodat ze op tijd kon zijn voor haar vlucht naar Qatar. Mevrouw wil de wedstrijd van vanavond (Qatar tegen Oranje) namelijk wel bijwonen. SP'er Michiel van Nispen vertelde haar dat, als ze vertrok, dat ze dan helemaal niet meer terug hoefde te komen... en ja, ze vertrok daarop gewoon.
Als je wilt weten wie de baas is in Nederland - het kabinet of de Volksvertegenwoordiging -dan hoef je eigenlijk alleen maar even deze video te kijken. Wat je daar ziet is een commissie die totaal witheet is omdat sportminister Helder een debat over sportuitgaven wil wil onderbreken (en uitstellen) omdat ze lekker naar Qatar gaat. Ze wil daar de laatste wedstrijd van Oranje in de groepsfase namelijk bijwonen.
SP-Tweede Kamerlid Michiel van Nispen ging daarop los. "De Kamer heeft gezegd, 'geen regeringsafvaardiging naar Qatar.' Dus de Kamer wil niet dat de minister naar Qatar gaat. Als de minister nu ervoor kiest om wel naar Qatar te gaan en vervolgens dit debat, waarin wij gewoon voorstellen willen indienen [...], en dat dan onmogelijk maakt en dan weggaat uit dit debat, dan heb ik daar een heel groot probleem mee. Ook principieel. Dus ik ben daar echt op tegen," aldus de socialist.
Daarop zei hij dat hij wil dat de moties dus ingediend konden worden en dat het debat afgerond wordt "zoals ook ingepland is." Want, zei hij, het kan ook best zo zijn dat voortzetting van het commissiedebat gepland wordt op een dag of tijdstip waarop Ć©Ć©n van de commissieleden (Kamerleden, dus) niet kan. Dat zou zonde zijn.
"Ja, dat gaat gewoon echt niet lukken," reageerde Helder daarop. "Ik kan mezelf niet in tweeƫn splitsen. Ik heb kennis genomen, wij hebben als kabinet kennis genomen van de wensen van de Kamer, maar we hebben ook gezegd, 'we hebben daar een besluit in genomen.' We hebben een brede afweging gemaakt. Het besluit is genomen. Dat ga ik uitvoeren."
Er zijn, ging ze verder, allemaal afspraken gemaakt met Qatar. En ja, daar hebben ze zelfs "allerlei maatregelen" getroffen (om Helder de ontvangst te geven waar zij recht op denkt te hebben).
"Ik kan niet zomaar een paar uur later gaan vliegen. Dat gaat gewoon niet lukken," aldus de hautaine VVD'er.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
"Als de minister nu weggaat hoeft ze van mij niet meer terug te komen," aldus Van Nispen daarop spijkerhard. "Dat meen ik serieus. Ik vind echt dat we dit debat moeten afmaken. Echt waar."
De reactie daarop van minister Helder? 
Mevrouw de VVD'er pakte haar handeltje en vertrok. Want Qatar is veel belangrijker dan de mening van ons fopparlement dat toch niets te zeggen heeft en dat zich jaren geleden al totaal ondergeschikt heeft gemaakt aan het kabinet - dit terwijl de feitelijke macht in ons land eigenlijk bij de Staten der Generaal zou moeten liggen (het parlement), en dus niet bij de regering.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten