Mark Rutte Minister President 9O1A6826

Mark Rutte en Sigrid Kaag niet blij met stikstof-uitspraken Wopke Hoekstra (CDA): 'Doet de wenkbrauwen rijzen'

Politiekaug 19 2022, 11:17
Premier Mark Rutte is er niet blij met dat CDA-leider en minister van Buitenlandse Zaken (LOL) Wopke Hoekstra publiekelijk heeft gezegd dat de stikstofdoelen voor 2030 niet langer heilig zijn voor hem en zijn partij. Volgens Rutte is het staatsrechtelijk problematisch, wat Hoekstra gedaan heeft. En daarnaast heeft het voor spanningen gezorgd in de coalitie. Het zal niemand verbazen dat ook Sigrid Kaag helemaal van de leg is.
Toen Hoekstra's interview met het AD vandaag gepubliceerd werd stelden wij al: hij heeft hiermee een bommetje gelegd onder het kabinet.
Nou, dat klopt. Mark Rutte is namelijk bepaald niet blij met Hoekstra of diens uitspraken.
Volgens de NOS heeft Rutte vanmorgen "staatsrechtelijk een vraagteken" gezet bij de uitspraken van Hoekstra. De redenering daarachter is natuurlijk dat Hoekstra minister van BuZa is, maar dat hij met zich met deze uitspraken op het terrein begeeft van een andere minister. En dat is nog niet eens alles. Hoekstra deed de uitspraak namelijk ook overduidelijk als CDA-leider.
Hilarisch genoeg zegt Rutte wel meteen dat hij denkt dat de uitspraken "net" kunnen. Hij is dus bang voor Hoekstra; als hij, Rutte, er met gestrekt been ingaat, denkt hij, dan kon Hoekstra dat ook weleens doen waardoor het mogelijk einde kabinet is.
Wat betreft de reacties van andere ministers zegt Rutte dat Hoekstra's uitspraken "hier en daar de wenkbrauwen hebben doen rijzen." Daarmee doelt hij ongetwijfeld op zichzelf, op andere VVD'ers, maar ook - en wellicht met name - op D66-bewindsleden als Rob Jetten en Sigrid Kaag. Die zijn ongetwijfeld woedend dat Hoekstra hun heilige missie zomaar even ondermijnt.

Kaag furieus

Sigrid Kaag is inderdaad helemaal van de leg. "Ieder heeft zijn eigen stijl en keuze," zij ze arrogant bij aankomst voor de ministerraad die hilarisch genoeg ook vandaag plaatsvindt. "Ik vond het uiterst opmerkelijk."
Dat is Kaagiaans voor: wat een klojo.
"Het is goed dat we betrouwbaar zijn in de afspraken die we maken," mopperde ze vervolgens ook nog, wat natuurlijk een sneer is naar Hoekstra. Mevrouw eist dus dat hij zijn woorden inslikt, or else.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Maar daar zit voor Hoekstra nou juist de kneep. Want hij ziet dat zijn partij totaal in elkaar ploft. Er was al niets meer over van het CDA, en nu wordt die partij echt finaal naar de filistijnen geholpen. Het platteland - de natuurlijke achterban van het CDA - keert zich massaal af van het Christen-Democratisch Appel. Nog even en het CDA is kleiner dan de SGP.
Daarom is hij natuurlijk vandaag in actie gekomen. Nu gaan we zien of hij doorzet of dat hij, zoals Caroline van der Plas voorspelt, zijn keutel snel weer intrekt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten