shutterstock 2100224380

Meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat zwaar illegaal vuurwerk onder de wapenwet moet vallen

Politiekjun 21 2023, 18:00
Na het aannemen van een motie van de VVD, waarin het kabinet wordt gevraagd de zogenoemde F4-categorie van vuurwerk onder de wet wapens en munitie te plaatsen, zal de politie nu meer mogelijkheden hebben om dit gevaarlijke vuurwerk op te sporen en aan te pakken.
Tweede Kamerlid Ingrid Michon (VVD) legt uit dat de politie al geruime tijd heeft verzocht om deze maatregel en er veel profijt van zal hebben: "Met het zwaar illegale vuurwerk dat onder de F4-categorie valt, zoals de beruchte cobra's, kunnen agenten nu preventief fouilleren als ze een vermoeden hebben dat iemand ermee rondloopt. Op die manier kan worden voorkomen dat deze explosieven worden gebruikt. Het is van groot belang dat we het vroegtijdig kunnen opsporen." Aldus het Tweede Kamerlid.
Het onder de wapenwet plaatsen van dit zware illegale vuurwerk heeft nóg een bijkomend voordeel, een burgemeester kan namelijk een pand waar dergelijk vuurwerk wordt aangetroffen of waar het is ontploft, direct sluiten. Minister, Yesilgöz van Justitie wilde op haar beurt eerst onderzoek laten doen naar de mogelijkheid om de cobra's onder de wapenwet te plaatsen, maar de Kamer nam hier geen genoegen mee.
Hoewel de motie om zwaar illegaal vuurwerk onder de wapenwet te plaatsen een belangrijke stap lijkt in de bestrijding ervan, blijft de handhaving van deze maatregel onduidelijk. Vooral met de bezuinigingen bij de politie lijkt het een uitdaging om dit plan haalbaar te maken. Bovendien roept de aangenomen motie de vraag op wat voor effect dit mogelijk heeft op een algeheel vuurwerkverbod. Aangezien de overlast voornamelijk voortkomt uit illegaal vuurwerk, is het belangrijk om te onderzoeken hoe deze nieuwe regeling zich verhoudt tot bredere maatregelen omtrent vuurwerk.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen het de globalistische elites.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten