de dagelijkse standaard dh 01469

Meerderheid Tweede Kamer wil Oekraïne blijven steunen: Financieel, diplomatiek en humanitair

Politiekdec 13 2023, 13:00
De Tweede Kamer heeft met een meerderheid aangegeven dat Oekraïne kan blijven rekenen op de financiële, diplomatieke en humanitaire steun van Nederland. Het debat, dat plaatsvond in aanloop naar de komende EU-top, illustreert de voortdurende betrokkenheid van Nederland bij de ondersteuning van de Oekraïense regering in Kyiv.
Een opvallend punt in het debat was de steun van verschillende politieke partijen voor het starten van toetredingsgesprekken met zowel Oekraïne als Moldavië. Desalniettemin benadrukken de partijen, waaronder VVD, GroenLinks-PvdA, NSC, CDA, VOLT, ChristenUnie en D66, dat er geen concessies mogen worden gedaan aan de Kopenhagen Criteria - de voorwaarden voor toelating tot de Europese Unie.
Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne is Nederland een actieve voorstander geweest van bijstand aan Oekraïne binnen de EU. Sommige partijen pleiten ervoor om Oekraïne niet alleen financiële en humanitaire hulp te blijven bieden, maar ook militaire steun. Er zijn echter ook kritische geluiden. Partijen zoals de BBB, SP en SGP zijn tegen het starten van toetredingsonderhandelingen en benadrukken dat de toetredingsversnelling voor Oekraïne voorbij is.
De PVV, de grootste partij in de Kamer, die consequent tegen Nederlandse militaire steun aan Oekraïne is geweest, heeft duidelijk gemaakt dat een grotere EU onacceptabel is. Men vreest dat de Nederlandse belastingbetaler uiteindelijk de kosten zal dragen.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met dit soort spelletjes. Wij willen ECHTE oplossingen en ons land REDDEN. Denk jij daar net zo over? STEUN ONS DAN! Doneer aan DDS via BackMe en help ons een vuist te maken tegen de kartelianen die de wil van de Nederlanders bewust negeren.
Niet alleen Europa, maar ook de Verenigde Staten staan voor de uitdaging om steun te verlenen aan Oekraïne. President Joe Biden wil miljarden dollars aan hulp verstrekken, maar het Amerikaanse Congres dreigt dit tegen te houden. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is persoonlijk naar Washington gekomen om leden van het Congres te overtuigen om de hulp aan Kyiv voort te zetten.
Het is duidelijk dat de steun voor Zelensky wereldwijd zal afnemen, zij het door Trump als hij opnieuw president wordt, maar ook binnen Europa staan steeds meer 'populistische' leiders op die minder geneigd zijn om steun aan Oekraïne te verlenen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten