yesilgoz

Ongelooflijk! Knettergekke Yesilgöz weigert te eisen dat Oekraïne Baudet van dodenlijst haalt

Politiekdec 12 2023, 12:00
Het is eigenlijk gewoon te gek voor woorden, maar minister van Justitie en Veiligheid én VVD-leider Dilan Yesilgöz weigert Oekraïne te vertellen dat ze ervoor moeten zorgen dat Thierry Baudet van een beruchte Oekraïense dodenlijst gehaald wordt. Verschillende mensen op die lijst zijn al vermoord of ernstig gewond geraakt bij aanslagen. Baudet zelf was het slachtoffer van een aanval van een Oekraïense man in België, kort voor de verkiezingen.
De Oekraïense dodenlijst van Myrotvorets is buitengewoon controversieel. Er staan namelijk namen op van Westerse politici en journalisten. Deze mensen gaan niet honderd procent mee in het Oekraïense verhaal en verdienen het daarom volgens de mensen achter de lijst om vermoord te worden.
Officieel is de lijst niet een product van de Oekraïense inlichtingendiensten. Maar officieus zijn de banden tussen Myrotvorets en met name de SBU overduidelijk behoorlijk sterk. Zelfs het Amerikaanse Daily Beast gaf dat eerder toe in een uitgebreid artikel over de zieke dodenlijst.
Dat maakt het des te schokkender dat FVD-leider Thierry Baudet op die lijst staat. FVD-Kamerlid Freek Jansen heeft daarom gevraagd van Yesilgöz om in actie te komen. Ze zou haar positie als minister van Justitie en Veiligheid moeten gebruiken om de Oekraïense staat te vertellen dat dit zo niet kan.
Jansen heeft daarin natuurlijk gelijk. Dit kan niet. Zelfs als de banden tussen de Oekraïense staat en de dodenlijst niet zo sterk zouden zijn, dan nog zou er contact moeten zijn tussen de staat en de lijst-gekken om een naam als Baudet eraf te laten halen.
Maar wat was het antwoord van mevrouwtje de VVD'er? Zij heeft laten weten dat ze niet van plan is om in te grijpen. Baudet mag prima op de lijst staan. Het zal haar worst wezen.
"Het gaat om een «vijandenlijst» die is opgesteld door een organisatie die los staat van de Oekraïense autoriteiten of het leiderschap. Het is niet aan mij om hier actie op te ondernemen," aldus het ranzige VVD-bijproduct. "Het is niet aan mij of het kabinet om het functioneren van een organisatie in Oekraïne aan de kaak te stellen in bilaterale gesprekken met president Zelensky of andere leden van zijn kabinet. Andersom zouden wij dat ook niet accepteren."
Zieker dan dit wordt het niet. Nogmaals, zelfs als het geen lijst is van de SBU zou Nederland moeten ingrijpen en Kiev moeten aanpakken. Maar in dit geval weten we allemaal dat er wel degelijk banden zijn - als niet officieel, dan tenminste officieus. 
Het excuus van Yesilgöz slaat dus nergens op. Het is flauwekul.
En dat moet ons de vraag doen stellen: waarom neemt ze deze positie echt in? Vindt ze het blijkbaar prima dat Baudet - een gekozen Kamerlid - op een dodenlijst staat en mogelijk aangevallen kan worden door Oekraïense nationalisten? Vindt ze dat een goede manier om af te komen van een uitgesproken criticus ofzo? Of is het niet zo dat ze Baudet doodwenst, maar heeft ze gewoon de ballen niet om Kiev even streng toe te spreken?
Wat het geval ook is, we kunnen in ieder geval concluderen dat Yesilgöz blijkbaar aan de kant staat van halve en hele terroristen die Nederlandse Kamerleden bedreigen - en niet aan de kant van onze eigen democratisch gekozen parlementariërs die juist op haar zouden moeten kunnen bouwen gezien haar functie in het kabinet Rutte IV.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten