shutterstock 2280794199

Mark Rutte praat opeens wél over de verkiezingsuitslag: 'Ook in PVV-kabinet blijft Nederland kern van EU'

Politiekdec 12 2023, 13:30
In Nederland weigert Mark Rutte stelselmatig commentaar te geven op de verkiezingsuitslag van 22 november. Maar in Duitsland heeft hij dat nu wél gedaan. Zijn conclusies? Die dienen vooral zijn eigen belang. Meneer zegt namelijk dat de PVV alleen maar de grootste is geworden vanwege het grote Timmermans-gevaar. Oh, en als de PVV een kabinet vormt maakt dat qua beleid eigenlijk niet veel uit.
In de aanloop naar de verkiezingen werd duidelijk dat het uit zou draaien op een race tussen drie partijen - en dus tussen drie partijleiders. Geert Wilders en de PVV, Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA, en Dilan Yesilgöz van de VVD. Die drie zouden elkaar heel erg op de huid zitten. Het onderlinge verschil was, aldus de peilers, te verwaarlozen.
Volgens Rutte is dit uiteindelijk waarom Wilders en zijn PVV uiteindelijk zo groot werden. In Berlijn, waar hij op bezoek is bij bondskanselier Scholz, legde hij uit dat dit helemaal niets te maken heeft met zijn erfenis en ook niet met Yesilgöz. Oh nee. Het ging allemaal om Timmermans.
"Mensen die niet wilden dat Timmermans de grootste zou worden, zijn op basis van de opiniepeilingen toch gaan stemmen op de PVV," aldus Rutte tegen een Duits publiek.

Klaar met Rutte

Maar dat is wat gek. Want volgens de peilingen waren de top drie partijen eigenlijk ongeveer even groot. Als het kiezers er alleen om ging dat ze Timmermans wilden tegenhouden, dan konden ze ook massaal op Yesilgöz en haar VVD stemmen.
Waarom deden ze dat niet Mark? Juist. Omdat Nederlanders klaar zijn met de VVD. En waarom zijn ze klaar met de VVD? Omdat ze klaar zijn met jou.
Waarom ze klaar zijn met jou, Markiemark? Omdat jij er bijna 14 jaar lang een puinhoop van hebt gemaakt in ons land. Nederland is overduidelijk slechter af door jouw beleid. De eerste twee jaar van je premierschap waren aardig, maar daarna ging het direct bergafwaarts. Bijna álles is gesloopt. En dat komt door jouw partij en door jou.
Daarom besloten kiezers die vreesden dat PvdA-GroenLinks groot zou worden niet op de VVD te stemmen, maar op de PVV.
En dat is niet de enige reden waarom ze dat deden. Er zijn namelijk ook heel veel mensen die niet op de PVV stemden "om Timmermans" tegen te houden, maar omdat ze dachten dat als de PVV de grootste werd, dat er dan echt eindelijk iets zou veranderen. Het was niet alleen een proteststem, maar ook een stem uit hoop.
Rutte ziet dat niet eens. Voor hem was het puur verzet tegen Timmermans. Dit is natuurlijk precies waarom hij en zijn VVD-vrienden vinden dat alles best bij het oude kan blijven. Hún Nederland ís een cool land. Dat gewone mensen er steeds meer lijden is ze om het even.

Geen verschil

Tenslotte liet Rutte ook weten dat als er een kabinet Wilders I komt, dat van geen enkele invloed zal zijn op het Nederlandse EU-beleid.
"Het klopt dat Geert Wilders anti-EU is, maar een grote meerderheid van de mensen die op zijn partij hebben gestemd is niet per se anti-EU," zei Rutte namelijk ook. "Zij hebben strategisch hun stem uitgebracht. En ook als er een coalitie komt met de PVV, dan staat Nederland nog steeds in het centrum van de Europese Unie."
Hij sloot dat deel van zijn opmerkingen af met: "Daar is geen twijfel over mogelijk." Je vraagt je af of dit een vaststelling is of een waarschuwing aan het adres van Geert Wilders.
Hoe dan ook, we zien voor de zoveelste keer dat Rutte totaal niet begrijpt wat de Nederlandse kiezer wil. Sterker nog, het interesseert hem niet. Rechtse kiezers willen een eind aan de dwingelandij van de EU. Ze willen minder immigratie. En ze willen óók af van alle klimaatgekkigheid en stikstofidioterie.
Jij en ik weten dat. Iedereen weet dat. Iedereen... behalve de egoïstische mannetjes en vrouwtjes van de VVD. Wat is het toch een rotpartij.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten