mark rutte minister president 9o1a6926

Schokkend! NOS geeft toe: "VVD tegen coalitie met PVV omdat Rutte dan kan fluiten naar NAVO- of EU-topbaan"

Politieknov 25 2023, 9:30
Er is nóg een reden - behalve het strategische binnenlandse spel - waarom de VVD niet met de PVV in een coalitie wil gaan zitten. Dat zegt Kysia Hester, EU-correspondent van de NOS. In Europa heeft Mark Rutte namelijk gehoord gekregen dat als zijn partij met de PVV gaat regeren, dat hij dan kan fluiten naar die schitterende internationale positie die hij ambieert.
"Ik heb al diverse mensen gesproken die de link maken,' aldus Hekster, "die zeggen als de VVD inderdaad in een kabinet zal stappen met Geert Wilders, dan zal dat echt [Mark Ruttes] positie, waarvoor hij nu favoriet zou zijn, als topman van de NAVO op in de Europese Commissie, echt op het spel kunnen gaan zetten."
"Dus," ging ze verder op de radio, "wat dat betreft is er ook voor Rutte, voor zijn toekomst staat hier ook echt iets op het spel." Dat er ook iets op het spel staat voor Nederland is in zijn ogen overduidelijk veel minder belangrijk.
Dit verhaal wordt ook verteld door journalist Kees Boonman. Die kwam gisteren langs bij NPO Radio 1. Daar vertelde hij feitelijk hetzelfde.
"Als je even kijkt naar Mark Rutte, demissionair premier," zei Boonman. "Dertien jaar staat van dienst. Van kritisch Europeaan naar een leidend en sturende en soms wat mokkend, maar meewerkende Europeaan. Ik kan mij niet voorstellen dat Rutte een erfenis wil [achterlaten] dat dit land opeens een kort uitgaat zoals de PVV in haar verkiezingsprogramma heeft staan. Dat kan ik mij niet voorstellen."
En dat is niet het enige, aldus Boonman. "Ik kan het mij ook niet voorstellen, omdat Rutte kandidaat is voor topfuncties in de Europese Unie en bij de NAVO." Toen hem gevraagd werd of dat "consequenties zou kunnen hebben," antwoordde Boonman: "Naar mijn idee wel."
Hekster beaamde dat dus, en zei dat ze meerdere mensen gesproken heeft in Brussel die deze link direct maken.
Met andere woorden: Rutte en diens VVD willen de Nederlandse democratie pootje lichten om hem een topfunctie te bezorgen én niet Nederlanders, maar Europese bureaucraten bepalen wie in ons land een coalitie met elkaar mogen vormen. Wat is dit in vredesnaam?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten