Uh, oh! Johan Derksen en René van der Gijp WOEST op huichelende VVD: "Als ik dit wist had ik niet op ze gestemd"

Politieknov 25 2023, 11:00
Bij Vandaag Inside was het gisteravond één groot tranenspel. Johan Derksen, René van der Gijp, én Helene Hendriks huilden namelijk allemaal dat het heel erg is dat Dilan Yesilgöz niet in een meerderheidscoalitie wil plaatsnemen met de PVV. "Als ik dit had geweten had ik niet op ze gestemd," aldus Van der Gijp. Oké... maar er is één probleempje: Yesilgöz zei letterlijk voor de verkiezingen dat ze niet in een kabinet ging zitten met 'premier Wilders'.' Zijn dit soort mensen nou echt zo dom?
Johan Derksen is extreem boos op de VVD. "De VVD heeft er een teringzootje van gemaakt he, in Nederland," aldus de pater familias van Vandaag Inside. "Dan heb ik het over Groningen en die Toeslagen, maar ook de immigratie. Rutte heeft altijd: 'Ik wil de tijd hebben om dat op te lossen.' En nu, nu komen ze met twee Loeki's die helemaal geen ervaring hebben en zien ze de bui aankomen. Want als de VVD nu weer aanschuift dan heb je kans [...] dat ze doorzakken net zoals CDA en D66. Maar ik vind dat als je in al die jaren er zo'n puinhoop van gemaakt hebt, dat je dan moreel verplicht bent om nu mee te doen om de boel op te willen lossen."
Vervolgens noemde Derksen Yesilgöz "een sprekende pop van de mannetjesmakers" van de VVD. "Die wil dit helemaal niet. Die heeft een blinde ambitie om door te stomen. En dat vind ik goed hoor, voor zo iemand, maar die had prima weer minister van Justitie kunnen worden, dat deed ze uitstekend. Maar die is nu afhankelijk van mensen die 'strategisch denken.' Het lost helemaal niets op."

Van der Gijp en Hendriks: spijt van stem

De andere tafelgenoten deelden die woede. "Als ik dit geweten had, dan had ik niet op ze gestemd," aldus René van der Gijp. "Ik ook niet!" beaamde Helene Hendriks, "precies hetzelfde."
"Ik vind," ging Van der Gijp onverstoorbaar verder, "je hebt een verantwoordelijkheid, je bent volksvertegenwoordiger, we hebben gewoon dingen op te lossen, dan moet je over je schaduw heenstappen en problemen oplossen. Dat ben je verplicht."
Daarop gaf hij de VVD een nieuwe nickname: "FC Dilan. En daar heb ik niets mee."
"Ik heb een hekel aan, als je heel veel kiezers verliest, dan moet je die proberen terug te winnen. Dat doe je niet door achterover te leunen en te kijken naar een ongeluk. Want dát is wat ze denkt dat gaat gebeuren," voegde Hendriks toe. Dat kan inderdaad weleens zo zijn. Want Yesilgöz's gezichtsuitdrukking lijkt inderdaad een beetje 'haha, laat het maar zien Geert!' uit te drukken.

Wilfred Genee: 'Spelletjes' 

Presentator Wilfred Genee was het daarmee eens. Maar, denkt hij, dat is juist enorm dom voor de VVD zelf. "De kiezer is een klaar met al die spelletjes. En wat doet de VVD? Die begint meteen weer met al die spelletjes in plaats van te denken, 'we moeten over onze schaduw heen stappen'."

Achterlijk

In de aanloop naar de verkiezingen zette Yesilgöz heel even - voor de bühne - de deur open naar de PVV. Dat deed ze omdat ze dacht dat dit haar en haar partij zetels zou opleveren. "Kijk, de VVD is nog steeds de enige grote rechtse mainstream partij! Op de VVD stemmen, Yesilgöz premier, en dan samenwerken met de PVV" - dat is hoe rechtse kiezers, hoopten de VVD'ers, zouden denken.
Maar zo dachten ze helemaal niet. Want steeds meer rechtse kiezers wilden juist Wilders als premier, niet Yesilgöz. En dus stapten ze in de peilingen steeds vaker over. Dit zorgde voor onrust bij de VVD, want a) zo zouden ze niet winnen en b) zo konden ze weleens gedwongen kunnen worden plaats te nemen in Wilders I.
En dus maakte Yesilgöz duidelijk dat ze niet van plan was om onder een mogelijke Wilders als premier te dienen. Dat zei ze heel luid en duidelijk, op verschillende momenten, voor verkiezingsdag. Van der Gijp, Hendriks, Genee en Derksen hadden dat niet alleen kúnnen weten; ze hadden het moeten weten. Dat ze vervolgens toch op de VVD zijn gaan stemmen met de gedachte dat Yesilgöz heus Wilders als premier zou accepteren is oliedom. 
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS begrijpen we dat het NU of NOOIT is. Rechts MOET een sterk kabinet vormen. Als dat niet gebeurt is het gewoon einde oefening voor ons land. Daarom doen we hier open verslag over. Steun jij dat? Help ons dan! Doneer aan DDS via BackMe en help ons Nederland naar réchts te duwen!
Als je een rechts kabinet wil moet je op rechtse partijen stemmen. PVV, FVD, SGP, BBB. Al die partijen moeten groot zijn. de VVD is geen rechtse partij, maar een centrumclub. Als mensen dat nu nog steeds niet inzien kunnen ze alleen zichzelf de schuld geven.
Overigens is het natuurlijk nog steeds heel goed mogelijk dat zo'n kabinet er helemaal niet komt - ook geen minderheidskabinet. En dat bewijst eens temeer dat je bij verkiezingen 'niet strategisch' moet stemmen; je moet gewoon stemmen op de partij die je inhoudelijk het meeste steunt. Niet alleen Genée, Van der Gijp, Hendriks en Derksen zijn dus oliedom geweest - datzelfde geldt helaas voor heel veel kiezers.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten