1080px 220107Robbert Dijkgraaf28

Minister Dijkgraaf pakt vermeende stagediscriminatie aan: 'Direct plaatsen, geen gesprek meer'

Politiekjul 15 2022, 17:35
Studenten in het mbo hoeven in de toekomst misschien niet meer op stagegesprek bij een leerbedrijf. In plaats daarvan kiest de onderwijsinstelling welke student het beste past bij een leerbedrijf op basis van "competenties en leerwensen".
Studenten met een migratieachtergrond worden eerder afgewezen of ze krijgen een afwijzing op hun sollicitatiebrief. De oorzaak hiervan is discriminatie, zo stellen onderzoekers en de minister van Onderwijs.
Om die discriminatie aan te pakken komt Dijkgraaf nu met het lumineuze plan om mbo-studenten bij zo'n leerbedrijf te parkeren. Klinkt simpel, maar over de mogelijke effecten lijkt niet echt te zijn nagedacht.
Allereerst omdat de mbo-student op deze manier niet leert om een goede sollicitatiebrief te schrijven en sollicitatiegesprekken te voeren. De onderwijsinstelling gaat immers bepalen welke student waar zal worden geplaatst. En als zo'n student met een migratieachtergrond is geplaatst bij een (schijnbaar) discriminerend leerbedrijf, hoe zal die stageperiode dan gaan? Als de student ook op de werkvloer gaat worden gediscrimineerd, dan is dat misschien nog wel erger dan alleen een afwijzing voor een sollicitatie.
Dijkgraaf spreekt van het "stimuleren van objectief werven en selecteren door leerbedrijven". "Het doel is dat leerbedrijven studenten niet langer aannemen op basis van een persoonlijke klik", aldus de minister via de NOS. Er wordt nu uitgegaan van discriminatie en het idee dat de persoonlijke klik niet zou uitmaken, maar is dat wel zo? Mbo-studenten plaatsen bij een bedrijf waar die klik er mogelijk niet is, kan de student niet ten goede komen.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Daarnaast is het nog maar de vraag of dit beleid überhaupt zijn doel gaat bereiken. De leerbedrijven die daadwerkelijk discrimineren zullen zich waarschijnlijk terugtrekken als leerbedrijf. Daar hebben de mbo-studenten dan dus geen last meer van, en dat scheelt. Maar er is dan dus wel degelijk een risico dat ze zullen worden geplaatst bij een bedrijf die ze mogelijk niet aanstaat. Iets wat had kunnen worden voorkomen door sollicitatiegesprekken te voeren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten