12260343885 1b82d0c919 c

Loos alarm: 'flinke stijging aantal meldingen vermoedens van discriminatie'

Binnenlandmei 10 2022, 15:00
Volgens het Openbaar Ministerie zijn er vorig jaar opnieuw meer aangiften van discriminatie in behandeling genomen. In 2021 ging het om 485 zaken (76 meer dan in 2020, toen er ook al een stijging was. Maar is er ook daadwerkelijk iets aan de hand?
Wie alleen de kop van het NOS-artikel leest of de conclusie uit het rapport over discriminatiecijfers van het Openbaar Ministerie, zou haast denken dat minderheden lukraak gediscrimineerd worden en we in een zwaar racistisch land leven. Er klopt alleen geen snars van dat rapport.
Zoals bijna altijd gebeurt bij dit soort rapporten gaat het over meldingen en verdenkingen. De mainstream media doet net alsof een verdenking of melding van discriminatie gelijkstaat aan een daadwerkelijk geval van discriminatie.
Nou is het overduidelijk dat er wel degelijk gevallen van racisme en discriminatie plaatsvinden. Dat blijkt alleen niet uit de meeste voorbeelden die in dit NOS-artikel worden gegeven. Daar gaat het in de meeste gevallen om mensen die zich niet aan de coronamaatregelen hielden en daar op werden aangesproken. Die mensen vertellen vervolgens zélf hoe ze de situatie hebben ervaren. De beveiligers of medewerkers in kwestie komen echter niet in het verhaaltje terug. Zij worden niet aan het woord gelaten.
Sterker nog, er zijn slechts drie voorbeelden waar duidelijk feiten worden benoemd en de zaken werden afgehandeld. Één gaat over een transgender die excuses eiste van de dader en de zaak daarna liet vallen. De andere over een veroordeling na bedreiging en belediging van demonstranten. En dan is er nog deze:

"In de regio Zeeland-West-Brabant moest een man twee weken de gevangenis in voor het beledigen van agenten. De man lag te slapen in een portiek en werd gewekt door drie agenten. Zij werden vervolgens uitgescholden omdat ze wit waren."

Het OM zelf geeft overigens ook duidelijk aan dat lang niet alle gevallen ook daadwerkelijk om discriminatie gaan of een strafbaar karakter hebben. De meldingen vertellen eigenlijk vooral hoeveel mensen zélf vinden dat ze gediscrimineerd zijn. Maar ach, wat moet de NOS met zo'n nuance in de titel van het artikel als je ook kunt doen alsof discriminatie en racisme een groot probleem zijn in de maatschappij? Lekker de boel opstoken!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten