shutterstock 666030916

Onderwijsraad wil bijzonder onderwijs aanpakken: 'strenger handhaven op discriminatie en antidemocratisch gedachtegoed'

Politiekokt 05 2021, 18:00
Volgens de Onderwijsraad moet de overheid duidelijker afbakenen wat scholen (vooral bijzonder onderwijs) wel en niet mogen. Vrijheid van onderwijs zou niet mogen worden gebruikt om te discrimineren of antidemocratisch gedachtegoed te verspreiden, zeggen ze in een advies dat vandaag wordt aangeboden aan het ministerie van Onderwijs.
Wie het NOS-artikel leest kon wel eens de indruk krijgen dat christelijke scholen een groot gevaar vormen voor de democratie. Er wordt namelijk in algemene termen gesproken over het tegengaan van 'antidemocratisch gedachtegoed', maar zodra het over discriminatie van lhbti'ers gaat, dan wordt er ineens wél een voorbeeld aangehaald van een reformatorische school in Gorinchem.
Kennelijk zijn ze bij de NOS en de Onderwijsraad er als de dood voor om de misstanden binnen het islamitische onderwijs in Nederland bij de naam te noemen. Want dáár regent het voorbeelden van de verspreiding van antidemocratisch gedachtegoed en gescheiden onderwijs voor jongens en meisjes.
Het advies voor het (bijzonder) onderwijs vermijdt volgens Martin Frijlink, voorzitter van de Vereniging Openbaar Onderwijs, heel de discussie over op religie gebaseerd onderwijs. En dat maakt het ook zo'n kul-advies. De Onderwijsraad kan wel zeggen dat instanties als de Inspectie van het Onderwijs en justitie strenger moeten gaan handhaven, maar dat lost het probleem niet op. Zodra één van die instanties langskomt houdt men zich keurig aan de regels, maar zodra ze weggaan komt dat 'antidemocratische gedachtegoed' gewoon weer bovendrijven.
Verplichte lessen burgerschap of afschaffing van op religie gebaseerd onderwijs zet ook geen zoden aan de dijk. Het enige wat dat oplevert is dat de 'illegale' lessen elders zullen worden gegeven. Het probleem is namelijk dat we er in Nederland niet in zijn geslaagd om bepaald gedachtegoed, dat haaks staat op onze normen en waarden, in de kiem te smoren. Sterker nog, het heeft decennialang kunnen floreren.
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Door het advies van de Onderwijsraad op te volgen zou men eigenlijk alleen maar de christelijke scholen treffen. En ja, die gaan soms ook wel eens te ver, maar die zijn echt niet het grootste probleem. En dat grote probleem, wat de hele reden voor dit advies is, blijft praktisch onaangetast.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten