shutterstock 1034080006

Groot schandaal in Frankrijk: 330.000 slachtoffers van kindermisbruik door Franse Rooms-Katholieke Kerk

Buitenlandokt 05 2021, 17:00
De Rooms-Katholieke Kerk heeft te maken met een 'bombshell'. Een onderzoeksrapport wijst uit dat er sinds 1950 binnen de Kerk zo'n 330.000 gevallen van kindermisbruik zijn geweest, gepleegd door zo'n 3.000 daders. Twee derde van hen zijn priester (geweest).
De Katholieke Kerk wordt al jaren geteisterd door ernstige beschuldigingen van kindermisbruik, in vrijwel alle landen waar zij gevestigd zijn. De daadwerkelijke omvang van het kindermisbruik was altijd onduidelijk, maar er was een redelijk vermoeden dat die behoorlijk veel groter was dan door de Rooms-Katholieke Kerk werd toegegeven (voor zover ze dat überhaupt deden). Dit onderzoeksrapport uit Frankrijk zet dat vermoeden nu kracht bij, en hoe!
In het ruim 3.000 pagina's tellende rapport wordt een schatting gedaan van het aantal slachtoffers en daders. En omdat zij hebben geconstateerd dat het kindermisbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk systematisch was, is dat niet meer zo'n moeilijke opgave. Zij constateerden rond de 330.000 slachtoffers en in 80 procent van de gevallen ging het om jongens van vooral tussen de 10 tot 13 jaar oud. Het aantal daders (2.900 à 3.200) is een minimale schatting, meldt het AD.
Dit rapport over kindermisbruik is echt een mokerslag voor de Rooms-Katholieke Kerk, aangezien zij decennialang alles systematisch hebben proberen te verzwijgen en ontkennen. Het wordt dan ook hoog tijd dat de Kerk gaat hervormen en er alles aan doet om misbruik (en pogingen tot het verzwijgen daarvan) te voorkomen. Doen ze dat niet, dan zijn ze alle geloofwaardigheid kwijt.
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
In het onderzoeksrapport staan maar liefst 45 aanbevelingen, waarvan een schadeloosstelling voor de slachtoffers er één van is. Maar dit is (opnieuw) zo'n gigantische dreun voor de Kerk dat ze zich goed mogen afvragen of die 45 aanbevelingen genoeg gaan zijn. Tot in het jaar 2020 werd er namelijk nog steeds misbruik geconstateerd. Dan kun je nog zo gelovig zijn (en dat zijn ze in Frankrijk), wie vertrouwt zijn kind nu nog aan de Kerk toe? Hier is geen organisatie meer tegen bestand.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten