Kardinaal: kerk vernietigde rapporten over kindermisbruik

Een hooggeplaatste kardinaal zei vandaag volgens AFP dat rapporten over kindermisbruik soms nooit werden opgesteld of actief door de kerk werden vernietigd. Dat meldt NU.nl.

De Duitse kardinaal Reinhard Marx stelde tijdens een top in Vaticaanstad dat door dit soort praktijken de katholieke priesters ongehinderd door konden gaan. Dat moet nogal in hebben geslagen als een bom daar in het Vaticaan!

Marx meent dat dit soort schandalen het geloof in een kwaad daglicht zetten. Een beetje een open deur, maar hij is dan ook in de kerk geboren. Marx was wel zo’n kardinaal die namens de Rooms-Katholieke kerk in Duitsland zijn excuses aanbood, toen duidelijk werd dat 3677 minderjarigen zijn misbruikt door 1670 kerkelijke functionarissen.

“Veel te lang is binnen de kerk gelogen over misbruik, is er weggekeken en in de doofpot gestopt. Voor al het falen en alle pijn, bied ik excuses aan.”

Nu zijn die kinderen van toen daar natuurlijk niet mee geholpen, maar het probleem wordt daardoor in Duitsland in ieder geval door de kerk erkend. Het lijkt er dan ook op dat Marx op echte verandering aanstuurt en niet meegaat in het zwijgen en tegenwerken zoals het Vaticaan doet.

Marx roept namelijk op tot concrete maatregelen en zet dit kracht bij door slachtoffers aanwezig te hebben bij die top. Hij klinkt als de beste hoop die de slachtoffers momenteel hebben. Laten we hopen dat hij ook wat voor elkaar kan krijgen!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. sjun

  Openbaarmaking van namen van daders en van degenen die hen uit de wind hielden lijkt me een eerste begin om schoon schip te maken. Wat licht is verdraagt immers wel belichting…

 2. Spaanse kok

  Ik geloof er niets van.
  Zoiets gebeurt alleen bij andere godsdiensten welke hier dagelijks veroordeeld worden.
  Gewoon ontkennen lijkt mij het beste.

  1. sjun

   Voorbeeld van vigerende politici doet volgen. Verstandige mensen keren zich van zulke wolven in schaapskleren af.

   1. Spaanse kok

    Arm Sjunneke.
    Elke vorm van cynisme is de eenvoudig van geest zijnde Sjunneke vreemd.
    Sielig Sukkeltje.

    1. TD

     Spaanse kok :
     Het staat voor mij vast dat jij het denkniveau van sjun nooit zult bereiken,zijn sarcasme bevalt mij uitstekend,het punt is dat jij het niet begrijpt!

     1. edoc431

      niet meer op reageren TD die klootzak is kansloos geen tijd meer aan besteden

 3. santiago

  Het wordt toch echt wel eens tijd dat ze dat criminele zootje in het vaticaan oppakken. Zal niet gebeuren. persoonlijk zou ik zo’n zwartrok met een plank met spijkers kunnen bewerken en zijn lul er af snijden. Niet dood maken. Wat een minderwaardig vuil. Allemaal , inclusief die paus. Wat een tuig.

 4. TD

  Geloof en politiek is als water en vuur,het is van belang nooit te stemmen op partijen met een geloofs achtergrond!
  Verder al die seksueel geperverteerde priesters,medeschuldigen,imams of wat dan ook door de rechter laten veroordelen en opsluiten zoals elke andere burger.

 5. santiago

  Dan zijn er mensen die zeggen dat er ook zat goeie zijn. Zal best , maar die goeien moeten dan maar onder de kwaaien lijden. Ik zou niet bij zo’n criminele club willen horen dus het is hun eigen keus. Als ik op straat een zwartrok tegen kom zal ik hem of haar er op aanspreken en uitkafferen indien nodig. Viespeuken.

  1. TD

   Men zegt er zijn óók goede moslims,maar ze stemmen wel allemaal op Denk haha!

 6. PMG

  Smeerpijperij waar de honden geen brood van lusten, met M. als lichtend voorbeeld!

 7. Bes Tolen

  De club heeft nooit gedeugd dus zou het mooi wezen als ze voorgoed geschiedenis werd. Zo ook de ondersteunende clubs waaronder politieke partijen als de CDU van Merkel en die andere arrogante lieden, die van Duitsland een theocratie hebben gemaakt en dat voor heel Europa willen om onder de duim te houden. Mee ten behoeve van de bij het Vaticaan aangesloten clubs zoals van de grootbankiers en de fakenieuwsmakers in de media. En naar lijkt zelfs de EU met onder meer de vertegenwoordigers van bankiers uit Portugal, Spanje en Luxemburg en de Roomse Timmermans uit Nederland en de hele ideologische santekraam. En met hun overwinning in de Oekraïne, het doelwit al sinds meer dan duizend jaar. Maar de macht is in de westerse wereld zo dominant dat we van dit, het grote probleem niet verlost zullen worden. Altijd zal de politieke en godsdienstige manipulatie blijven omdat vrijwel iedereen te stom is dat te doorgronden. Ook omdat ze laf zijn. Of ze nu communist, socialist, liberaal zijn of christen of heiden, maakt niet uit. Ze willen maar niet begrijpen waar de valse indoctrinatie in de westerse wereld vandaan komt. Uiteindelijk gaat het om het grote geld van de zich verborgen houdende schatrijke groepen, die al zo lang de westerse mens belagen en zelfs in hun greep hebben. Kijk naar de oudheid, kijk naar de middeleeuwen. Zie de eigenlijke eigenaren van de godsdiensten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.