Vaste lasten gestegen met gemiddeld 200 euro, Nibud waarschuwt: 'Een op drie gezinnen in de knel'

Vaste lasten gestegen met gemiddeld 200 euro, Nibud waarschuwt: 'Een op drie gezinnen in de knel'

Zoals minister van Financiën Sigrid Kaag (D66) al zei: 'We moeten met z'n allen accepteren dat we een stukje armer worden.' Helaas betekent dat in de praktijk dat één op de drie gezinnen financieel in de knel komt te zitten.

Volgens financieel voorlichtingsinstituut Nibud zijn de totale uitgaven van een gezin met een inkomen van twee keer modaal met 188 euro per maand gestegen ten opzichte van begin vorig jaar. Voor een alleenstaande met een bijstandsuitkering en een slecht geïsoleerde woning komt die stijging al snel uit op 235 euro.

De grootste boosdoeners zijn de gestegen energienota en de hoge inflatie, waardoor boodschappen fors duurder zijn geworden. De verlaging van btw op energie heeft voor de onderklasse weinig uitgemaakt: de energierekening is voor hen verdubbeld.

Bijna iedereen voelt de klap, maar de armere mensen voelen hem veruit het meest. Zij kunnen hierdoor geen buffer opbouwen en het kabinet geeft ze geen uitzicht op structurele verlichting van de lasten. Het is zelfs zo erg dat het Nibud pleit voor "drastische oplossingen", meldt De Telegraaf. Het gaat dan om voorstellen als een maximumbedrag op de energierekening en een "geheel nieuw inkomensondersteuningssysteem".

Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!

Je kunt er echter wel vanuit gaan dat het kabinet hier op korte termijn niets mee gaat doen. En dat betekent dat je dus nog steeds bent overgeleverd aan de grillen van de huidige beroerde economische situatie. Met een beetje geluk kun je wel uitstel van betaling aanvragen voor een openstaande rekening. Of je krijgt hooguit een eenmalige energiecompensatie of een andere toeslag. Al lijkt dat er momenteel ook niet in te zitten, want dit kabinet trekt liever miljoenen euro's uit om boeren uit te kopen. Stikstof is namelijk net wat belangrijker dan arme mensen die financieel in de verdrukking terechtkomen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer