"Noodmaatregelen kabinet voor opvang asielzoekers: 'Verdrietig en onheilspellend', volgens Wouter de Winther

Politiekmei 25 2023, 17:00
De Telegraaf's Wouter de Winther heeft zijn zorgen geuit over de aangekondigde noodmaatregelen van het kabinet om grootschalig nieuwe asielzoekers op te vangen. Tijdens een gesprek bij WNL eerder vandaag, noemde hij de situatie "verdrietig en onheilspellend".
Volgens de Winther is het onheilspellend omdat het impliceert dat het kabinet "de bui ziet hangen". Hij legt uit dat de overheid kennelijk beseft dat de golf van asielzoekers die vorig jaar naar Nederland kwam - waardoor mensen op straat moesten slapen en overal en nergens opgevangen werden - naar alle waarschijnlijkheid dit jaar zal herhalen.
"De situatie lijkt zo urgent te zijn dat het kabinet overweegt belastinggeld te gebruiken om hotels af te huren voor opvang," zei de Winther. "Het water staat het kabinet wat dat betreft hoog aan de lippen."
Het is verdrietig, zo stelt de Winther, omdat het kabinet de controle over de situatie lijkt te verliezen. Ondanks beloften om de toestroom van asielzoekers te beperken, lijkt het erop dat deze beloften niet worden nagekomen. Hij suggereert dat veel van de nieuwkomers geen echte asielzoekers zijn, maar 'gelukszoekers'; mensen die naar Nederland komen vanwege de relatieve welvaart in ons land.
De Winther was ook kritisch over de recente oproep van staatssecretaris Eric van der Burg aan gemeenten om samen zoveel mogelijk mensen op te vangen. Hij merkte op dat Van der Burg deze oproep deed in een video, waarbij hij journalisten geen kans gaf om vragen te stellen.
Dit komt omdat hij weet dat hij dan vragen krijgt over zijn beloftes en die van zijn partij (VVD) om dit probleem zelf op te lossen... hij kan alleen maar bevestigen dat dit waar is, dat de interne onderhandelingen in de coalitie zijn vastgelopen, en dat Van der Burg zijn beloftes dus niet kan nakomen, aldus De Winther. Deze beloftes werden gemaakt in de aanloop naar de Eerste Kamerverkiezingen in maart 2023.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons het partijkartel en het mediakartel te slopen.
Het is duidelijk dat het debat rondom het asielbeleid blijft zorgen voor politieke spanningen. Terwijl het kabinet de noodmaatregelen voorbereidt, wordt het steeds duidelijker dat een langetermijnoplossing voor dit complexe probleem noodzakelijk is. Het is afwachten hoe deze situatie zich verder ontwikkelt en welke maatregelen er precies genomen zullen worden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten