screen shot 2022 12 09 at 201218

NRC politicologen: BBB is populisme op het platteland tussen rechts en radicaal-rechts in

Politiekmrt 20 2023, 10:00
De druiven zijn behoorlijk zuur bij de bewoners van de grachtengordel die vaak het NRC of de Volkskrant lezen. Ze proberen massaal de opkomst van het agrarisch populisme te verklaren. Je leest het goed een drietal politicologen hebben een nieuwe politieke term verzonnen. Hoewel de BoerBurgerBeweging begon als een agrarisch protestpartij, heeft het de aandacht van het brede electoraat getrokken met een verkiezingsprogramma dat zich richt op de belangen van het platteland en tegen de politieke en stedelijke elite volgens deze politicologen in het NRC. 
Léonie de Jonge, politicoloog aan de Rijksuniversiteit Groningen, omschrijft BBB als "populistisch met een vleugje radicaal-rechts". Sarah de Lange, een andere politicoloog, ziet ook radicaal-rechtse neigingen bij de partij, vooral als het gaat om migratie. In haar stemgedrag zit BBB meestal dicht bij radicaal-rechts, aldus De Lange. Radicaal-rechts is in dit geval de PVV. Opmerkelijk dat deze mensen altijd hun mond vol hebben over radicaal-rechts maar altijd systematisch wegkijken voor extreemlinks.
BBB is volgens de politicologen een nieuw fenomeen in de Nederlandse politiek, waarbij nog veel onduidelijk is over waar de partij precies voor staat en hoe het politieke landschap zal veranderen. De partij begon in de Tweede Kamer en breekt nu provinciaal door, terwijl veel partijen juist lokaal beginnen en doorbouwen naar de Tweede Kamer.
Het verkiezingsprogramma van BBB richt zich voornamelijk op het platteland en de belangen van boeren en burgers. Zo wil de partij bijvoorbeeld leraren verbieden om hun eigen ideologieën te verspreiden onder leerlingen en een meldpunt instellen waar leerlingen en ouders dit kunnen melden. Ook wil de partij economische gelukszoekers zo snel mogelijk uitzetten naar hun eigen land. Dit klinkt natuurlijk als muziek in de oren als je over gezond verstand beschikt.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden
Hoewel de partij volgens de politicologen populistisch en radicaal-rechts is, is het nog onduidelijk waar de partij uiteindelijk zal landen. BBB zelf zegt rechts te zijn op thema's als asiel en migratie, en links op sociaal-economische thema's. De tijd zal leren hoe de partij zich ontwikkelt en waar het politieke landschap zal veranderen door de opkomst van deze nieuwe politieke stroming. Maar de toon is gezet door deze politicologen om BBB toch weer weg te zetten als "populistisch met een vleugje radicaal-rechts". Het demoniseren is begonnen. 
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten