2267846666 038f0c2717 e

VVD'ers willen Onno Hoes niet als partijvoorzitter van de VVD

Politiekaug 15 2022, 12:33
Veel VVD'ers willen Onno Hoes niet als partijvoorzitter omdat hij met dubbele petten opzit. Daar komt nog bij dat het huidige bestuur Hoes heeft voorgedragen als nieuwe partijvoorzitter Van dit bestuur is Onno Hoes interim-partijvoorzitter. Dit is een gevalletje van WC-Eend adviseert WC-Eend. Dit valt terecht niet lekker bij veel VVD leden.
De partijvoorzitter van de VVD is een belangrijke functie. Als voorzitter ben je belast met de opvolging van Rutte als partijleider. Aangezien Rutte al zijn concurrenten de partij heeft uitgewerkt is dat een hels karwei. Daarom is het belangrijk dat de nieuwe partijvoorzitter over een ongeschonden blazoen beschikt. Dat is bij Onno Hoes dus niet het geval. Hoes raakte als burgemeester van Maastricht verwikkeld in integriteitskwesties.
Het zit anonieme VVD critici van Hoes ook dwars dat hij dubbele petten op heeft. Hoes is voorzitter van de NVM, de belangenorganisatie van makelaars en interim-partijvoorzitter. Dit kan natuurlijk niet. Hij is daardoor al maanden aanwezig bij vergaderingen met Mark Rutte en andere VVD-bobo's over het kabinetsbeleid, waaronder de woningmarkt.
De critici vrezen dat de VVD met deze kandidatuur van Hoes vervalt in oude gewoonten, van het stapelen van integriteitsschandaal op integriteitsschandaal. Deze kritiek wordt breed gedragen in de partij. Wethouders, een oud-Kamerlid, een burgemeester, vrijwilligers, VVD’ers rondom het partijkantoor, stuk voor stuk lopen ze leeg over de kandidatuur van Onno Hoes. Dit gebeurt anoniem, om te voorkomen om te voorkomen zij anders als verrader worden gecanceld binnen de partij. Je kan daarna het premierschap natuurlijk wel vergeten.
Waar maken deze VVD'ers zich het meest zorgen over bij de kandidatuur van Hoes? Ze twijfelen over zijn integriteit. Maar ze verwijten het vooral de partijtop dat zij niet snappen dat het niet door de beugel kan dat een lobbyist toegang heeft om vergaderingen bij te wonen die gaan over kabinetsbeleid. Het is natuurlijk niet zo raar dat de partijtop dit niet snapt. Dat zijn dezelfde mensen die zeggen; ''Ben je het niet met onze koers eens dan zeg je toch je lidmaatschap op!''
„Maar ik heb niet het idee dat ik lobbyist ben geweest. Ik ben voorzitter van een brancheorganisatie, ik ben daar meer de acteur intern. Het is wel een overschatting van criticasters als ze denken dat ik invloed op het kabinetsbeleid heb kunnen uitoefenen. Dat was anders geweest als ik bij Bouwend Nederland had gezeten. Die gaan over grondposities. Makelaars zijn meer tussenpersonen. Dat partijgenoten kwesties uit mijn tijd als burgemeester van Maastricht oprakelen, moeten ze zelf weten. Het leven gaat door. Als mensen er iets van vinden, dan is dat zo. Ik ben op een heel nette manier uit Maastricht weggegaan. Ik heb de gouden medaille van de stad gekregen'', aldus Onno Hoes in de Telegraaf. 
Weer een anoniem oud-Kamerlid zegt „Dan daag je eigenlijk gewoon Mark Rutte uit als je tegen de kandidatuur van Onno Hoes bent. Dan zeg je: de partijtop heeft het verkeerd gezien.” Nou welke VVD'er durft de bokshandschoen op te pakken en het op te nemen tegen Mark Rutte. Je doet er je partij en het land veel plezier mee.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten