richard de mos

Openbaar Ministerie maakt grote blunder in zaak De Mos: Uitspraak 'My lips are sealed' uit context gehaald

Politiekfeb 07 2023, 19:00
Vandaag is het de beurt aan de advocaat van Richard de Mos om de verdenkingen van het Openbaar Ministerie te verwerpen. Peter Plasman pleit voor vrijspraak van zijn cliënten De Mos en Rachid Guernaoui.
Op de 8e dag van de zaak tegen de Mos gaat het Openbaar Ministerie met de billen bloot. De aanklager geeft toe dat er uitspraken zijn gedaan die niet correct blijken te zijn. De opmerking ‘my lips are sealed’ is compleet uit de context gehaald. De opmerking zou volgens justitie duiden op geheimzinnigheid rondom een vastgoeddeal. “Inderdaad blijkt uit het dossier dat de geheimzinnigheid om een persoonlijke opmerking van De Mos ging die niets met de zaak van doen heeft”, aldus het OM.
Edwin Jansen, de verdachte vastgoedman die de nu al beroemde uitspraak deed is woest. “Ik zeg maar niet te veel, maar ik vind het verschrikkelijk. Dat wordt dan zomaar over mij gezegd en vervolgens hier achter mij opgeschreven. Het zet mij ten onrechte in een nog kwader daglicht. En: wat als wij dit gisteren niet naar voren gebracht zouden hebben, had het Openbaar Ministerie dit dan ook gedaan?” vraagt Jansen zich af.
Collega raadslid van De Mos, Ralf Sluijs noemt het hele handelen van het Openbaar Ministerie “ontluisterend” en laat in een reactie aan de Dagelijkse Standaard weten dat er maar één beslissing de juiste is, namelijk: vrijspraak.
“Het OM heeft met knip en plakwerk een beeld van schimmigheid willen construeren, wat ver bezijden de waarheid is, en ze zijn daarbij pijnlijk betrapt. Ontluisterend. En dit is nog maar één voorbeeld van de vele die het dossier bevat. Klaarblijkelijk heeft het OM dit nodig omdat ze geen enkel bewijs hebben aangedragen voor de knotsgekke aantijgingen die ze doen. Ik reken erop dat de rechter gehakt maakt van deze werkwijze en het enige juiste beslist: vrijspraak.” Aldus Sluijs.
De rechter geeft wel de complimenten aan het Openbaar Ministerie omdat zij hun fout erkennen. “Dat hoort ook bij een zorgvuldig proces”, aldus de rechter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten