bbbgaagbouwlust

Opvallende uitspraken van BBB's Gijs Tuinman in AD interview: "Stem op Derk"

Politieksep 13 2023, 15:00
In een verrassend interview dat journalist Marcia Nieuwenhuis had met de nummer 3 van BoerBurgerBeweging (BBB), Gijs Tuinman, werd het Nederlandse publiek getrakteerd op enkele opmerkelijke uitspraken. Deze veteraan, die ook een Willemsorde-drager is heeft met deze uitspraken toch menig wenkbrauw doen fronsen.
Marcia Nieuwenhuis, die het interview leidde, sprak op X al haar verbazing uit over het gesprek: "Oké mensen, in de categorie a-typische interviews met politici, heb ik hier een leestip!" En wat voor leestip! Gijs Tuinman, ondanks zijn prominente plek binnen de BBB, geeft namelijk aan "géén politieke ambitie" te hebben. Een onthulling die de gemiddelde lezer zich ongetwijfeld zal afvragen: Waarom dan op de kieslijst gaan staan, en dat ook nog eens op zo'n hoge positie?
Maar misschien wel het meest opzienbarende moment in het interview was Tuinman's stemadvies. "Je hoeft niet op mij te stemmen," zei hij, wat al vreemd genoeg is voor een politicus. Maar wat volgde, was een werkelijke schok: "Stem op Derk". Hiermee doelde hij niet op zijn partijgenoot Derk Jan Eppink maar op CDA-Kamerlid Derk Boswijk, een directe concurrent van BBB.
Wat beweegt Tuinman om stemadvies te geven voor een lid van het CDA, een partij die vaak in directe concurrentie staat met BBB als het gaat om agrarische en plattelandsbelangen? Het is een vraag die sinds de publicatie van het interview op vele lippen ligt.
Voor een partij als BBB, die haar intrede in de politieke arena pas recentelijk heeft gemaakt en nog steeds bezig is met het vestigen van haar naam en visie, is zo'n uitspraak van een prominente partijgenoot potentieel desastreus. Het brengt verwarring onder kiezers en suggereert interne verdeeldheid of op zijn minst gemengde loyaliteiten.
Het lijkt haast paradoxaal: een oorlogsheld die moedig heeft gevochten voor zijn land, maar nu in de politieke arena een boodschap afgeeft die vragen oproept over zijn loyaliteit en ambitie binnen zijn eigen partij. Waar komt deze opmerkelijke houding vandaan? Is het een vorm van bescheidenheid, een diep gewortelde overtuiging of misschien een strategie die de gemiddelde burger nog niet kan bevatten? Of is het hier echte vriendschap?
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we wél hard en uitgesproken. Daarom lees jij DDS graag... maar het betekent ook dat we afhankelijk zijn van jouw steun om DDS overeind te houden. Steun ons! Doneer aan DDS, via BackMe, en help ons altijd uitgesproken, gepassioneerd en fel te blijven.
In een politiek landschap dat vaak gekenmerkt wordt door zorgvuldig georkestreerde berichten en verklaringen, is het verfrissend om te zien dat sommige politici nog steeds hun hart volgen en ongefilterd hun mening delen. Maar in het geval van Tuinman, brengt het zeker meer vragen dan antwoorden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten