shutterstock 313056677

Pech voor GroenLinks en PvdD: nu al geen Kamermeerderheid voor totaal verbod op consumentenvuurwerk

Politiekjun 06 2022, 18:00
Deze week wordt het wetsvoorstel van 'anti-plezier links' (GroenLinks en Partij voor de Dieren) voor een algeheel verbod op het afsteken en verkopen van consumentenvuurwerk besproken. Maar er schijnt nu al geen meerderheid voor te zijn!
Volgens de politieke redactie van RTL Nieuws zal het wetsvoorstel van GroenLinks en de PvdD het niet halen. "Coalitiepartijen VVD en CDA zijn tegen, net als oppositiepartijen PVV, Forum voor Democratie, Groep Van Haga, JA21 en de BoerBurgerBeweging. Dat zijn 77 zetels. Ook de SP is waarschijnlijk tegen", meldt de nieuwssite.
Hartstikke goed nieuws, maar het interessante hieraan is dat het wetsvoorstel een inkijkje geeft in de beweegredenen van de voorstanders. Voor GroenLinks en de PvdD gaat het om het voorkomen van letsel, natuurvervuiling en stress/angst bij dieren. En maar liefst twee op de drie gemeenten blijkt voor een algemeen vuurwerkverbod te zijn vanwege de schade die het met zich meebrengt.
Al die beweegredenen komen eigenlijk neer op 'het levert te veel gezeur op' (een vorm van gemakzucht bij bestuurders) en dat geldt voornamelijk voor de stedelijke omgeving. Ergens is het stuitend dat er niet gewoon wordt gezocht naar een 'hybride' optie. Laat gemeenten bijvoorbeeld zelf bepalen of ze het afsteken van vuurwerk (in bepaalde gebieden) willen verbieden. Dan heeft de lokale inwoner er wat over te zeggen en hebben de buitengebieden geen 'last' van oproerkraaiers in de Randstad die zich misdragen in de stadscentra van grote steden.
We hebben nu ook al twee jaar gezien dat Nederland zich echt niet houdt aan een vuurwerkverbod. De politie heeft de capaciteit ook niet om achter ieder rotje aan te gaan, maar GroenLinks en de PvdD proberen toch hun zin door te drijven.
En partijen als de VVD zijn ook niet ineens 'vuurwerkvriendelijk' omdat ze tegen een algeheel verbod zijn. Zij pakken het wat dat betreft iets slimmer aan en drukken een totaalverbod gewoon stapsgewijs door. Kamerlid Ingrid Michon. "We hebben drie jaar geleden met elkaar afgesproken om dat grote knalvuurwerk te verbieden dus ik zou willen voorstellen: laten we nou hopelijk dit jaar normaal oud en nieuw hebben met dat verbod en dan kijken hoe dat uitpakt."
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Je kunt er donder op zeggen dat het niet uit gaat pakken zoals de VVD had voorzien, dus draait men de duimschroeven langzaam aan. En dat is zonde, want hier zou iedere gemeente prima zelf over moeten kunnen beslissen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten