160411 plasterk university of amsterdam overeu2016nl 26375372295

Peiling! Nederlanders willen Ronald Plasterk als premier - maar ook Geert Wilders en Pieter Omtzigt populair

Politiekjan 11 , 16:00
Gijs Rademaker van RTL Nieuws heeft zijn panel gevraagd welke politici zij het liefst als premier zien. De uitslag is enigszins verrassend. De populairste kandidaat is namelijk een gepensioneerde politicus die nu even informateur is, maar die normaal gesproken gewoon lekker opinies schrijft: Ronald Plasterk.
Om te beginnen, geen enkele mogelijke premierskandidaat kan op steun rekenen van 50% of meer van de panelleden. Dat is veelzeggend. Het betekent immers dat Nederland immens verdeeld is. De verkiezingen van 22 november hebben daar geen verandering in gebracht.
Maar goed. Als we dan naar de koplopers kijken voor deze functie, dan zien we dat Ronald Plasterk écht de populairste is van allemaal. De informateur (en PvdA'er!) kan rekenen op steun van 47% van de panelleden. Dus bijna de helft van de Nederlanders (aangenomen dat het panel representatief is) zou hem "acceptabel" vinden als minister-president.
Plasterk wordt op de voet gevolgd door - en dit is interessant - Pieter Omtzigt. Fascinerend. Omtzigt twijfelt immers hevig aan de vraag of hij zelfs maar wil regeren. Daarnaast is NSC de vierde partij van Nederland geworden vorig jaar. Dat is een behoorlijke prestatie aangezien NSC een nieuwe partij is (op papier, feitelijk is het gewoon CDA 2.0), maar het betekent wel dat hij natuurlijk niet eens bijna in beeld is als mogelijke premier. Toch zou 44% van de Nederlanders hem steunen.
Vervolgens - op de derde plek - komt de grote winnaar van de verkiezingen Geert Wilders. Zijn PVV vaagde iedereen weg. Het verschil met de rest was en is enorm.
Dat heeft impact gehad. Want het is ondenkbaar dat hij een paar jaar geleden steun kon krijgen van meer dan 4 op de 10 Nederlanders voor de hoogste politieke functie in het land. Nu is dat wél het geval. 42% van de Nederlanders vindt hem een prima keuze als premier. Ja, dat is lager dan waar hij 'recht' op heeft als leider van de grootste partij, maar toch. Het is voor hem wel degelijk een indrukwekkend resultaat - en een teken dat hij terdege een gooi kan doen naar het Torentje.
Interessant genoeg wordt Wilders gevolgd door twee vrouwen. VVD-leider Dilan Yesilgöz staat slechts op de vierde plek. Dat is simpelweg niet goed voor haar - zeker als je bedenkt dat zij tijdens de campagne gezien werd als misschien wel dé gedoodverfde premierskandidaat. Tenminste, zo werd ze gepresenteerd door haar VVD én de media.
Belangrijker is dat Yesilgöz genoegen moet nemen met steun van 33% van de Nederlanders... terwijl haar partij (significant) groter is dan NSC. Pieter Omzigt wordt desalniettemin gezien als "acceptabele premier" door 44%. Yesilgöz komt niet boven één op de drie uit.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met het partijkartel. Nederland heeft behoefte aan nieuw leiderschap. En wel meteen! Denk jij daar net zo over? Steun ons gepassioneerde, felle anti-kartel geluid dan! Doneer aan DDS via BackMe en help ons het partijkartel elke dag weer te slopen!
En dan nog iets heel interessants. Op de vijfde plek staat niet Caroline van der Plas, van BBB, maar haar nummer twee Mona Keijzer. Het verschil tussen Keijzer en Yesilgöz is met drie procentpunt minimaal. De nummer twee van een partij die bij de verkiezingen slechts 7 zetels behaalde is dus net zo populair als de leidster van de derde partij van het land; een partij die 14 jaar de premier levert én die bij de verkiezingen 24 zetels veroverde. Oke voor de VVD was dat geen goed resultaat. Maar het verschil met BBB is gi-gan-tisch.
Natuurlijk is de vraag wat er nu gaat gebeuren? Veel mensen zijn ervan overtuigd dat Wilders écht een gooi naar het premierschap gaat doen. En waarom ook niet? Hij is leider van de grootste partij - het verschil met de rest is enorm. De peiling van RTL is interessant... maar uiteindelijk gaat het om de échte cijfers, namelijk de zetels.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten