Oeps! Zuid-Afrika gaat achter Israël aan bij Internationaal Gerechtshof: 'Palestijnen worden op grote schaal gedood'

Midden-Oostenjan 11 , 15:00
Het Internationaal Gerechtshof is in zitting omdat Zuid-Afrika een zaak is begonnen tegen Israël. Zuid-Afrikaanse aanklagers hebben vandaag de aanval geopend op Israël door te betogen dat de aanvallen van dat land op de Palestijnen in Gaza veel te ver gaan en overduidelijk aspecten of kenmerken van genocide vertonen.
"De afgelopen 96 dagen heeft Israël Gaza onderworpen aan wat beschreven is als 'één van de zwaarste bombardementcampagnes in de moderne geschiedenis van oorlogvoering'," aldus de Zuid-Afrikaanse aanklaagster. "Palestijnen in Gaza worden door Israëlische wapens en bommen gedood vanuit de lucht, land en de zee."

🚨ICJ CASE - "SOUTH AFRICA DOESN’T HAVE TO PROVE GENOCIDE" “It is not necessary for the court to come to a final view on the question of whether Israel’s conduct constitutes genocide. It is necessary to establish only whether, at least some of the acts alleged, are capable of…

Mario Nawfal
Mario Nawfal
@MarioNawfal

🚨🇮🇱🇿🇦 ICJ CASE - SOUTH AFRICA: NO ARMED ATTACK JUSTIFIES ISRAEL'S RESPONSE "The violence and the destruction in Palestine and Israel did not begin on the seventh of October 2023. The Palestinians have experienced systematic oppression and violence for the last 76 years on…

317
Reply
"Ze lopen ook het onmiddellijke gevaar om te sterven aan de gevolgen van hongersnood, gebrek aan water, en ziektes als gevolg van de voortdurende belegering, de vernietiging van Palestijnse dorpen, het gebrek aan hulp dat doorgelaten wordt, en het gebrek aan mogelijkheden om die hulp uit te delen terwijl bommen van bovenaf neervallen. Dit gedrag maakt het onmogelijk [voor Palestijnen] om primaire levensbehoeften te vervullen."
Wat betreft de juridische beschuldiging van genocide, ging de aanklaagster verder, "het is niet nodig dat het Hof een definitieve mening vormt over de vraag of het gedrag van Israël genocide vormt. Het is alleen nodig om vast te stellen of ten minste enkele van de beweerde daden onder de bepalingen van de conventie kunnen vallen."

76 jaar onderdrukking

Een andere Zuid-Afrikaanse klager bij het Internationaal Gerechtshof stelde vandaag dat de reactie van Israël op de aanslagen van Hamas totaal disproportioneel is. En, ging hij verder, zelfs als dat wél zo was, dan nog is er een belangrijk punt dat niet vergeten moet worden: Israël "onderdrukt de Palestijnen al 76 jaar systematisch."
"En elke dag sinds 7 oktober 2023 in de Gazastrook, ten minste sinds 2004, blijft Israël controle uitoefenen over het luchtruim, territoriale wateren, landgrenzen, water, elektriciteit en burgerlijke infrastructuur, evenals over belangrijke overheidsfuncties. De toegang tot en vanuit Gaza is strikt verboden, met Israël dat de enige twee grensovergangen beheert," aldus deze Zuid-Afrikaan.
"Gezien deze voortdurende effectieve controle van Israël over het grondgebied van Gaza, wordt Israël nog steeds door de internationale gemeenschap beschouwd als onder een strijdige bezetting door Israël. Zuid-Afrika veroordeelt ondubbelzinnig het richten op burgers door Hamas en andere Palestijnse gewapende groeperingen en het nemen van gijzelaars op 7 oktober 2023 en heeft deze veroordelingen opnieuw uitdrukkelijk vastgelegd," zei hij voor de duidelijkheid.
"Los daarvan, kan geen enkele gewapende aanval op het grondgebied van de staat, hoe ernstig ook, zelfs een aanval met gruweldaden, enige rechtvaardiging of verdediging bieden voor schendingen van de conventie," ging hij verder. "Of het nu gaat om een kwestie van recht of moraal, de reactie van Israël op de aanval van 7 oktober 2023 heeft deze lijn overschreden en aanleiding gegeven tot schendingen van de conventie."
Zijn collega zei eerder bij de opening van de zaak tegen Israël dat hij en zijn land "de genocidale daden van Israël in een bredere context zullen plaatsen" van Israëls "misdaden" de afgelopen decennia, en dan met name de "belegering van 15 jaar" van Gaza.
De zaak tegen Israël wordt beschreven als een mogelijk groot probleem voor de joodse natiestaat omdat er serieuze schade kan worden berokkend aan het imago ervan. In Den Haag zelf is het onrustig. Zowel fans van Israël als van de Palestijnen zijn aan het demonstreren. Het zal niemand verbazen dat die twee groepen elkaar naar het leven staan. Een grote politiemacht is actief om te voorkomen dat de groepen elkaar daadwerkelijk aanvliegen.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS staan we trots voor één land: óns land. We zijn trots op Nederland en we willen óns land sterker en beter maken. Internationale oorlogen zijn niet ónze oorlogen. Denk jij daar net zo over? Steun ons dan! Doneer aan DDS via BackMe en versterk ons pro-Nederlandse geluid!
Het CIDI is ondertussen heel erg boos. Het Centrum Informatie en Documentatie Israël, dat een lobbygroep is voor Israël, zegt dat de aanklacht van de Zuid-Afrikanen "absurd" is. Ook zou het deel zijn van "een hetze tegen Israël, ontstaan toen de doden van de aanval van Hamas nog niet waren begraven."
De Zuid-Afrikanen brengen daar tegen in dat uit hun documenten blijkt dat Israël onschuldige Palestijnse burgers bewust het leven onmogelijk maakt, ze naar 'veilige plekken' stuurt om die vervolgens te bombarderen, en er bewust voor zorgt dat internationale hulp niet bij de Palestijnen kan komen, waardoor zij nog meer lijden (en nog vaker sterven).

Poll

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten