portraitfactorynl tweede kamer 104

Peilingen! Vertrouwen in Omtzigt keldert, VVD bezig aan een comeback en verlies voor de PVV

Politiekmrt 10 , 10:00
In de recente peilingen van Maurice de Hond vinden opnieuw verschuivingen plaats, zij het in kleine aantallen. Terwijl de PVV een verlies noteert van 3 zetels, wint de VVD weer een beetje vertrouwen en groeit met 2 zetels. NSC en BBB verliezen eveneens een zetel. De onderhandelingen voor een nieuw kabinet worden er niet eenvoudiger op, en de vraag is wat de gevolgen zullen zijn voor de stabiliteit van zowel het kabinet als de NSC-fractie.
Uit de meest recente peilingen blijkt dat drie van de vier partijen die betrokken zijn bij de kabinetsformatie zetelverlies noteren. De PVV staat 3 zetels af van hun eerdere winst van 15 zetels sinds november. De VVD daalt het verlies van 11 zetels naar 9, terwijl BBB 1 zetel inlevert en terugkeert naar de uitslag van 22 november 2023. Opvallend is echter de aanzienlijke achteruitgang van de NSC, die na een eerder verlies van 9 zetels er nu nog 1 extra inlevert en op 10 zetels uitkomt.
Een interessant aspect van de peilingen is de veranderende perceptie van het publiek over de vorming van een nieuw kabinet. Terwijl in december 72% van de kiezers nog dacht dat er voor 1 juli 2024 een nieuw kabinet zou zijn, is dat percentage nu gedaald naar 35%. Een aanzienlijke 28% van de kiezers verwacht zelfs helemaal geen nieuwe regering dit jaar.
Omtzigt en NSC lijken volgens de analyse van Maurice de Hond terrein te verliezen in de publieke opinie, terwijl Putters de minste weerstand ondervindt als mogelijke premier. De totaalscore van de acht voorgelegde namen wijst uit dat Putters het minst negatief wordt beoordeeld, terwijl Omtzigt juist de meeste weerstand ondervindt.
De positie van Pieter Omtzigt en de NSC is de afgelopen 3,5 maand aanzienlijk verzwakt. Ondanks Omtzigt's historische hoge vertrouwensscore die in de afgelopen jaren boven de 6 lag, staat hij nu in de middengroep met een score van 4.4.
Zeg ja tegen supervers, overheerlijk en betaalbaar eten met de Allround Box van EerlijkEten! In samenwerking met DDS en toegewijde Nederlandse boeren brengen Thierry Baudet en Gideon van Meijeren jou het beste van de natuur direct aan je deur. Van knapperige groenten tot sappig vlees, verse vis en perfecte aardappelen - proef de puurheid in elke hap. Kies vandaag nog voor de EerlijkEten Allround Box en ervaar de ongeëvenaarde smaak van versheid. Bestel via onze link en steun DDS met je aankoop. Ga voor eerlijk, kies voor EerlijkEten!
f71d2c30 ad1e 1b52 1909 69eb6ab9fb81
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten