screen shot 2023 03 10 at 100642

Peter Kwint (SP) haalt hard uit naar VVD: 'De armoedestijging is om je de ogen uit de kop te schamen als regeringspartij'

Politiekmrt 10 2023, 8:00
Tweede Kamerlid Peter Kwint (SP) is niet onder de indruk van de repliek die de VVD hem gaf aangaande zijn kritiek op het armoedebeleid - of het gebrek daaraan - van het kabinet en dus van de coalitiepartijen. Volgens de VVD zijn er de afgelopen tijd al heel veel maatregelen genomen om de armoede te beperken. Kwint denkt daar heel anders over. "Het lijkt alsof," zegt hij tegen De Dagelijkse Standaard, "ze bij de VVD niet alleen gestopt zijn met verkiezingsdebatten, maar ook met het nieuws kijken."
Gisteren liet het Centraal Planbureau weten dat er momenteel 800.000 mensen in Nederland onder de armoedegrens leven. Dat is een gigantisch cijfer, maar het CPB had nog meer slecht nieuws; als er niet direct wordt ingegrepen loopt het aantal arme Nederlanders volgend jaar op tot meer dan een miljoen. Waarvan 70.000 kinderen.
SP'er Peter Kwint vindt dat onacceptabel en hekelde het kabinet. Want, zei hij, je krijgt de indruk onderhand dat dit soort ontwikkelingen de coalitiegenoten gewoon totaal koud laat. VVD-Kamerlid Daan de Kort reageerde daar vervolgens op tegen DDS. Volgens de VVD'er is er inderdaad reden voor zorg, maar heeft het kabinet al behoorlijk veel gedaan om de schade te beperken, in ieder geval op de korte termijn.
Kwint laat nu weten tegenover DDS dat hij bepaald niet onder de indruk is van dat antwoord van De Kort.
"Het lijkt erop dat ze bij de VVD niet alleen gestopt zijn met verkiezingsdebatten maar ook met het nieuws kijken," aldus een getergde Kwint. "Afgelopen maandag: zes op de tien gezinnen kan eigenlijk niet meer rondkomen. Gisteren: het aantal mensen in armoede stijgt met 25% en gaat de 1 miljoen voorbij volgend jaar. En in de loop van de dag gisteren: voedselbanken verwachten de toestroom niet aan te kunnen."
Dit is volstrekt onacceptabel, aldus Kwint, zeker omdat de armoede maar blijft stijgen terwijl grote bedrijven "recordwinsten boeken."
"Dat is geen tijd voor borstklopperij," zegt de SP'er dan ook over de reactie van de VVD. "Dat is om je de ogen uit de kop te schamen als je al tien jaar dit land regeert."
Het aantal Nederlanders dat onder de armoedegrens is in recente tijden nooit zo hoog geweest als nu. Als 1 miljoen of meer van de Nederlanders in de armoede leeft, zoals verwacht, volgend jaar komt dat feitelijk neer op ongeveer 6% van de bevolking. Kinderen worden nog harder geraakt, want 70.000 van de één miljoen armen komt neer op 7%.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten