[Video] Pepijn van Houwelingen (FVD) lacht leden kabinet uit: 'Heel soms zie je dat hun hersenen langzaam beginnen te werken'

Politiekmrt 10 2023, 9:00
Op campagne in Twente heeft Pepijn van Houwelingen de draak gestoken met de leden van het kabinet. Want, zei de FVD'er, heel soms - "dat komt heel zelden voor - zie je dat hun hersenen lang-zaam beginnen te werken. Zo had hij onlangs een debat met een staatssecretaris waarbij hij opeens zag dat er "een lichtje bij haar ging branden." Maar voor de rest, zei hij, is het als een schip zonder roer, een vliegtuig zonder piloot.
"Heel soms," legde Van Houwelingen uit aan de honderden mensen bij het campagne-event in Wierden, "ik heb het één gehad in een debat, bedenk ik me nu. Dat was een maand geleden en ging over windmolens. Dat ging over windmolenlawaai, want die krengen maken ook lawaai zoals u misschien wel weet."
"Daar is iets aburds aan de hand met de lawaailimiet voor windmolens. Dat is namelijk geen pieknorm, dat is een gemiddelde norm. Dat is echt waar. Dat betekent dus dat als je een halfjaar stilstaat dan kun je het andere halfjaar op dubbel geluidsniveau doordraaien," aldus de FVD'er.
De geluidsniveaubeperking is 40 decibel. Maar dat kan dus ook 80 worden. Tja.
"Dat probeerde ik de staatssecretaris uit te leggen," ging Van Houwelingen verder terwijl het publiek al begon te lachen, "door het heel concreet te maken, zoals ik nu doe. Dus ik zei, 'staatssecretaris als ik het goed begrijp dan als dat ding een halfjaar stilstaat dat 'ie dan op 80 db kan draaien het ándere halfjaar?'"
"Toen zag je," zei de FVD met amusement in zijn stem, "dat komt heel zelden voor. Toen zag je haar nadenken... Er ging ook een líchtje branden. Dat vond ik heel mooi - het is [immers] heel zeldzaam. Ze had ook geen antwoord, maar ze zei wel: 'Er komt een brief.' Nou, die brief gaan we afwachten."
"Dus heel soms kom je er niet door. Maar dat is de uitzondering op de regel. Dit is denk ik echt de reden dat we de verkeerde kant opgaan. Want we zitten in een vliegtuig, maar er zit niemand in de cockpit."
Met andere woorden, Van Houwelingen denkt dat Nederland eigenlijk geregeerd wordt door mensen die gewoon niet al te slim zijn. Hij wil een discussie met ze hebben en het beleid bijsturen, maar de personen aan de macht begrijpen het niet of nauwelijks.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten