20211103 Tweede Kamer coronadebat 113

Pieter Omtzigt stelt Kamervragen over aanwijzingen over asielopvang aan gemeenten: 'Er is hier geen wettelijke basis voor'

Politiekdec 24 2021, 10:00
Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt heeft nog enkele pittige Kamervragen klaarliggen voor het demissionaire kabinet. Vorige week werd bekend gemaakt dat er vijf gemeenten zijn aangewezen voor de opvang van asielzoekers. Maar, zo wijst Omtzigt de Kamer er op, dit mag helemaal niet. Er is geen wettelijke basis hiervoor, dus waarom dit de regering dit?
De laatste maanden betaalt het demissionaire kabinet de rekening voor een jarenlang falend asielbeleid. Doordat er nooit fatsoenlijk geïnvesteerd is in het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en de Integratie- en Naturalisatiedienst (IND), en daarnaast de grenzen wagenwijd zijn opengezet, lopen deze organisaties achter de feiten aan.
Er is een groot tekort aan opvangplekken in Nederland, de situatie was maanden geleden al penibel én in plaats van het probleem op te lossen heeft het demissionaire kabinet het alleen maar erger gemaakt. Ondertussen zijn Nederlandse gemeenten de dupe van dit beleid. Zij moeten in allerijl opvanglocaties uit de grond zien te stampen en zelfs als ze wonder boven wonder een noodlocatie hebben gevonden dan blijkt dat niet genoeg te zijn.
Tot iedereens verrassing heeft het kabinet vorige week zonder echte aankondiging een paar gemeenten aangewezen die per direct asielzoekers moeten opvangen. Maar dit mag helemaal niet aldus de parlementaire waakhond van ons land, Pieter Omtzigt. Er is geen wettelijke basis voor deze actie en daarnaast is het ook bizar dat dit nooit overlegd is met de gemeenten in kwestie.
https://twitter.com/PieterOmtzigt/status/1474034182527594500?ref_src=twsrc%5Etfw
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
En zoals altijd pakt Omtzigt het probleem wél bij de kern aan. Het kabinet mag zich gaan verantwoorden tegenover het immer kritische Kamerlid. Want wat zijn dit nu weer voor fratsen? Het is nu afwachten met wat voor smoezen Ankie Broekers-Knol en andere verantwoordelijken komen. Ze zullen in ieder geval niet al te blij zijn dat Omtzigt zich nu gaat vastbijten op deze actie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten